Vjesnik: 08. 01. 2002.

Prlić: Zarobljene se negdje moralo smjestiti

Na saslušanju u Haagu, posebice o logorima za zarobljene Bošnjake u Hercegovini, Jadranko Prlić navodno svu krivnju prebacio na trojicu pokojnika - Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Matu Bobana, te na Valentina Ćorića i Brunu Stojića

MOSTAR, 7. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Bivšeg predsjednika vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne dr. Jadranka Prlića saslušavali su proteklih dana haaški istražitelji, posebice u svezi logora formiranih tijekom rata u Hercegovini za zarobljene Bošnjake. Tom prigodom Prlić je svu krivnju prebacio na trojicu pokojnika - Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Matu Bobana, te na Valentina Ćorića i Brunu Stojića.

To tvrdi mostarski »Dnevni list«, ističući kako je Prlić saslušavan kao »jedna vrsta osumnjničenog«, slično statusu kakav su haaški istražitelji imali prema generalu Petru Stipetiću, načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Reakcija iz Haaga na najnovija medijska nagađanja u »slučaju logori« i Prlićevo svjedočenje za sada nema, baš kao ni od strane samog Jadranka Prlića ili dvojice živih čija se imena u cijelom slučaju još spominju (Valentin Ćorić i Bruno Stojić). Iz Prlićeva ureda saznali smo tek kako je on »na putu« i da će se u Bosnu i Hercegovinu vratiti početkom idućeg tjedna. Mostarski dnevnik, pak, prenosi izjavu iz Ureda predsjednika HDZ-a BiH, Ante Jelavića u kojoj se naglašava kao su i oni čuli za Prlićevo saslušanje, ali da nisu posve sigurni, no da ih, u svakom slučaju, »zanima potvrda te vijesti te, ako je točna, što je Prlić rekao haaškim istražiteljima«.

Bivši predsjednik vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koji je tu dužnost obnašao u vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba u Bosni i Hercegovini, navodno je u razgovorima s haaškim istražiteljima priznao da je potpisao formiranje sabirnih centara za zarobljene Bošnjake u Dretelju i na Heliodromu. Ali opravdavao je to nekom vrstom moralnih razloga, odnosno jedinim mogućim rješenjem u tom trenutku jer se »zarobljenike ipak moralo negdje smjestiti« i kako su time, zapravo, spašeni njihovi životi.

Prlić je sličnu izjavu o mogućoj vlastitoj odgovornosti za formiranje logora u Hercegovini za vrijeme rata dao i u kolovozu prošle godine za jedan zagrebački tjednik, ustvrdivši kako je s gledišta civilnog društva lako reći da logori za Bošnjake tijekom rata nisu opravdani, ali da se negdje moralo smjestiti zarobljenike te da su s vojnog i humanitarnog gledišta logori za zarobljenike posve opravdani.

Odgovornost za eventualne zločine koji su tamo počinjeni Prlić je u saslušanju kojeg mostarski list naziva još i »aferom pokajnik«, prebacio na »one koji su se bavili politikom«, odnosno na pokojnike Tuđmana, Šuška i Bobana te na dvojicu još živih Ćorića i Stojića.

Mario Marušić