Vjesnik: 08. 01. 2002.

Bjegunac Milan B.

TIHOMIR PONOŠ

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zaista zna kako biti i ostati u središtu medijske pozornosti. Ako ne upale izbori za osobu godine, pijan će izazvati prometnu nezgodu, bježati policiji i uspješno gurnuti Ivicu Kostelića u drugi plan. Dan poslije, nakon udisanja svježeg zraka na Pohorju, izjavit će da je to bila »benigna prometna nezgoda« prilikom koje nije »čak ništa ni osjetio«. Kaže da nije ni bježao, iako se iz službenog priopćenja zagrebačke policije zaključuje suprotno.

Gradonačelnik, ili kako ga policijsko priopćenje imenuje Milan B. (1955.) je prometnu nezgodu izazvao kada se neoprezno prestrojavao u desni trak. Baš po onoj narodnoj »lijevo-desno nigdje moga stana«. No ono glavno tek je uslijedilo. Nositelj izvršne vlasti na lokalnoj razini, kao kakav sitni švercer kino-ulaznica, šmugnuo je pred policijom. Inače, otkako je izabran za gradonačelnika Milan B. (1955.) uporno inzistira na jednakosti pred zakonom.

Upravo to i jest najveći Bandićev subotnji grijeh i sasvim dovoljan razlog za ostavku. Jer u subotu navečer Bandić se izjednačio s O. J. Simpsonom i njegovim legendarnim bijegom pred televizijskim kamerama 1994. godine. To što je on sebe srozao tako nisko njegova je privatna stvar, ali to što je u samo nekoliko minuta na razinu O. J. Simpsona unizio funkciju zagrebačkog gradonačelnika neoprostivo je. Ono što u cijelom slučaju veseli jest ponašanje policajaca - svoj su posao obavili u skladu s propisima, a ne nečijom trenutačnom političkom veličinom.

Bandićeva reakcija pokazuje potpuni nedostatak političke odgovornosti, iako je baš njegova omiljena fraza »ja kao ozbiljan i odgovoran čovjek i političar«. Svođenje incidenta na puku prometnu nezgodu s relativno malom materijalnom štetom i demantiranje službenog priopćenja zagrebačke policije to potvrđuje. No Bandić se po istom obrascu ponašao i prije tri mjeseca, kada je bez dozvole dograđivao vikendicu u Slavagori pokraj Samobora.

Teško je zamisliti da će Bandić, koji toliko voli položaj gradonačelnika, dati ostavku. Ako Milan Bandić i dalje bude gradonačelnik, onda će Zagreb imati gradonačelnika koji - nije. Nije bježao pred policijom, nije gradio bez građevinske dozvole, nije porihtavao rezultate izbora za osobu godine, nije dao ostavku kad je trebao.