Novi list: 09. 01. 2002.

TKO SU SLJEDEĆI PUTNICI IZ SRJ ZA HAAG

Čeka se Mladićev mig

BEOGRAD - Već nekoliko mjeseci izvana se ukazuje da se bivši zapovjednik vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za zločine u BiH, krije u podrumu svoje vile u beogradskom naselju Banovo brdo te da ga osiguravaju dobro obučeni specijalci. Ovdašnje vlasti, međutim, poriču da je Mladić u Srbiji, a jedan od bivših dužnosnika Službe državne bezbjednosti, danas privatni detektiv, Božidar Spasić kaže da se optuženi general nalazi na “komunikativnoj teritoriji Zapadne Srbije” i da “prelama hoće li se dobrovoljno predati”.

- Ukoliko se odluči za predaju, za Mladićem bi krenuo i čitav njegov Glavni stožer tako da bi Haag mogao zapljusnuti val od preko 200 generala, časnika i vojnika. Protiv njih 70 već su podignute optužnice, a 130 preostalih prijavit će se u znak solidarnosti kako bi pokušali obesmisliti rad i postojanje Haškog suda, tvrdi Spasić. Prema njegovim riječima, generali i ostali časnici samo čekaju Mladićev mig da zajedno odu u Haag. S druge strane, beogradski Nacional prenosi odlično obavještene izvore, prema kojima ratni komandant vojske Republike Srpske traži način da se skloni u bespuća Hercegovine ili Crne Gore.

Inače, Slobodan Milošević izaći će danas pred Haški sud na konačno saslušanje prije početka suđenja za zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu 1999. godine. Milošević će imati odvojeno suđenje za zločine protiv čovječnosti i genocid u Hrvatskoj 1991. i u BiH od 1992. do 1995. godine.

B.O.I.