Slobodna Dalmacija: 09. 01. 2002.

ZAŠTO LOPOVI NISU UHAPŠENI ILI JOŠ JEDNA PRIČA O HRVATSKOM PRAVOSUĐU I PRETVORBI "SLOBODNE DALMACIJE"

Sudac, eto, ne želi miješati politiku u istragu o krađi po nalogu politike

Sudac splitskog Županijskog suda Stanko Grbavac prigodom ispitivanja Frane Mitrovića zabranio je iznošenje obrane u dijelu gdje se govorilo o politici, odnosno zabranio je iznošenje imena Pašalića i Krpine na čiji je nagovor i po naređenju s Pantovčaka "Slobodna" i uručena Kutli

Piše: Damir PETRANOVIĆ

Gdje su ti naši lopovi o kojima se toliko govori? Zašto ih se ne uhapsi? - uskliknuo je ovog vikenda u Splitu predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, otvoreno pozivajući Račana & družbu da se konačno pozabavi kriminalom koji su trudbenici iz redova njegove partije počinili za vrijeme desetogodišnje idile između njih i naroda hrvatskog. Zašto se, zapitao se Sanader, ništa ne radi na raščišćavanju "navodnih kriminalnih radnji pojedinaca iz HDZ-a", već se o tome samo nadugo i naširoko razglaba te time "sotonizira njegovu stranku"?

E, sad, o tome je li ili nije za HDZ-a bilo marčapije, kriminala, pretvorbenih skandala i pljačke astronomskih razmjera - ne treba, valjda, previše ni raspravljati, no razlog zašto se u dvije "posthadezeovske" godine nije zagrizlo ama baš ni u jedan eksponirani slučaj iz pretvorbe, pa ni onaj "majke svih pretvorbi", pljačke "Slobodne Dalmacije" - teško je dokučiti.

Mjeseci i godine

Problem, izgleda, leži u sudstvu, što je u ovom slučaju postalo jasno nakon što je još prije dva mjeseca u Saboru skinut imunitet Iviću Pašaliću, Dragi Krpini i Ivanu Jarnjaku, navodnim sudionicima u otimanju splitske novinske kuće njezinim radnicima i dodjeljivanju stranačkom tajkunu, širokobriješkom magnatu Miroslavu Kutli. Od tada do danas, naime, istražni sudac splitskog Županijskog suda Stanko Grbavac uporno odbija bilo što učiniti u ovom slučaju, pa bilo to i najbanalnije i najbezazlenije ispitivanje osumnjičenih.

Po tempu kojim se Grbavac bavi istražnim zahtjevom koji mu je još u ožujku prošle godine uputila policija, kao njegovom dopunom od Općinskog državnog odvjetništva iz studenog prošle godine, sasvim je izvjesno da se Sanaderova želja za hapšenjem hadezeovaca neće tako skoro ostvariti, dapače: i za pokretanje istrage Grbavcu očito trebaju mjeseci i godine.

A slučaj pretvorbe "Slobodne Dalmacije" ne može biti jasniji nego što jest: Miroslav Kutle (kojeg ne treba posebno predstavljati), Frane Mitrović (bivši direktor "Splitske banke") te Metod Jurišić (predsjednik Upravnog odbora "Slobodne" nakon njezina otimanja novinarima i grafičarima 1993. godine) sumnjiče se da su mimo zakona dionice "Slobodne" u vlasništvu "Splitske banke" prodali Kutli a da ih nisu prije ponudili zaposlenima; za Peru Jurkovića i Antu Leticu, kao bivše čelnike iste banke, također postoji zahtjev za istragu, jednako kao i za Antu Bušića (prvog predsjednika Uprave novina nakon slamanja štrajka iz 1993.) te Ivana Kaleba, ondašnjeg člana Uprave i kasnijeg zamjenika glavnog urednika. Većina njih je i ispitana, a nakon toga je uslijedilo pripajanje slučaju zahtjeva za proširenje istrage i na Pašalića i Krpinu.

Učitelj i doktor

Od tada do danas, puna dva mjeseca, istražni sudac Grbavac nije osjetio potrebu tretirati njih dvojicu jednako kao i ostale, te ih pozvati na ispitivanje. Dapače, i na samo spominjanje imena učitelja iz Radošinovaca i doktora iz Šujice u slučaju "Slobodna Dalmacija" Grbavac je poprilično osjetljiv, što dokazuje i epizoda s ispitivanja Frane Mitrovića, u svibnju prošle godine.

Tada je, naime, Grbavac Mitroviću izričito zabranio iznošenje obrane u dijelu gdje se govorilo o politici, jednostavnije: zabranio mu je iznošenje imena Pašalića i Krpine, na čiji je nagovor i po naređenju s Pantovčaka "Slobodnu" uručio Kutli i time joj zapečatio sudbinu.

O ovome dovoljno svjedoči zapisnik sa saslušanja, u kojem doslovce stoji da "Državni odvjetnik ima prigovor na način ispitivanja okrivljenika, jer mu je zabranio iznošenje obrane u dijelu gdje se govorilo o politici, a da je njegovu obranu, odnosno iskaze slobodnom interpretacijom unosio u zapisnik, što je izmijenilo smisao obrane okrivljenika i gdje su izostavljeni bitni momenti i osobe". Radi se, dakako, upravo o Pašaliću i Krpini, a na njihov spomen tijekom Mitrovićeva ispitivanja istražni je sudac Grbavac reagirao opaskom da "ne želi miješanje politike u ovaj slučaj".

Želja za "nemiješanjem politike" uzrok je i zahtjevu za njegovim izuzećem, koje je Udruga polagatelja prava na dionice SD nedavno podnijela, no koji je odbačen jer Udruga nije stranka u postupku. Ova Grbavčeva izjava, naime, upravo nevjerojatno asocira i na čuvenu rečenicu nekadašnjeg županijskog državnog odvjetnika u Splitu Ante Vrdoljaka, poznatom po višegodišnjem čuvanju predmeta "Slobodna" duboko u ladicama: "Ja sam u sendviču između politike i zakona", kazao je tada on, komentirajući svoj neviđeni nerad u slučaju rasvjetljavanja pljačke i otimačine u splitskoj novinskoj kući.

Zahtjev za izuzećem

Zahtjev za Grbavčevim izuzećem, međutim, po neslužbenim se informacijama priprema podnijeti Općinsko državno odvjetništvo, koje jest stranka u postupku i kojemu bi to moglo biti odobreno. Višegodišnju trakavicu i nagađanja i izjave da je "Slobodna" novinarima oteta po nalogu politike, o čemu postoje čak i stenogrami razgovora, u tom bi se slučaju konačno trebalo prekinuti, ispitivanjem okrivljenika i prihvaćanjem ili odbacivanjem zahtjeva za istragom. Sanaderovu nadu da će do suđenja doći mogao bi, ipak, srušiti sastav snaga u splitskom Županijskom sudu: tamo, naime, prevladavaju kadrovi postavljeni od njegove stranke, i koji očito opstruiraju bilo kakav pomak naprijed.

Drugi spis vezan za "Slobodnu Dalmaciju", onaj u kojem su objedinjene kaznene prijave i tužbe zbog isisavanja 130 milijuna maraka iz nekadašnje "zlatne koke splitskoga gospodarstva", ovih se dana ipak obrađuje, i po neslužbenim informacijama istraga je ovdje pri kraju.

PUSTITE ME NA MIRU

Sam Stanko Grbavac, istražni sudac i glavna zvijezda novog odugovlačenja s procesuiranjem otimačine s političkim pokroviteljstvom, ovih je dana nevjerojatno zauzet, barem ako je suditi po njegovu odbijanju razgovora s novinarima o ovoj temi.

- Nemam ja vremena za vas!- kratko je i jasno kazao i to kad smo ga, nakon cjelodnevnog neuspješnog "probijanja" pored tajnice, uspjeli uhvatiti. Nije, dakako, znao ni kad bi mogao imati vremena, pogotovo za razgovor o ovoj temi.

- Pustite me da radim u miru i po zakonu, ne vršite pritisak! - jedino je što smo mogli čuti prije prekida telefonske veze.