Novi list: 09. 01. 2002.

IDUĆEG PONEDJELJKA ŽALBA NA PRESUDU TIHOMIRU BLAŠKIĆU

Traži se oslobađanje ili ponovno suđenje

Blaškićev odvjetnik Nobilo smatra da su novootkriveni dokumenti, koje su skrivale tajne službe HIS i SIS, samo ojačale Blaškićevu obranu

ZAGREB - Idućeg ponedjeljka obrana Tihomira Blaškića podnijet će žalbu na prvostupanjsku presudu Međunarodnog kaznenog suda u Haagu kojom je njihov štićenik kažnjen na 45 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Muslimanima u Srednjoj Bosni od 1992. do 1994. godine.

“Osnovni zahtjev naše žalbe je oslobađanje Tihomira Blaškića, a kao alternativu tražimo ukidanje prvostupanjske presude i ponovo suđenje”, rekao je jučer za naš list jedan od Blaškićevih odvjetnika Anto Nobilo.

Kao zapovjednik operativne zone Srednja Bosna Blaškić je proglašen krivim jer je sud utvrdio da nakon počinjenih zločina nije bilo nikakve ozbiljne istrage, već samo jedna izjava prema kojoj su zločine navodno počinile infiltrirane srpske snage ili Muslimani. Pritom je sud odbacio i osnovnu tvrdnju Blaškićeve obrane - da je u Bosni postojala dvostruka linija zapovijedanja, zbog čega specijalne jedinice HVO-a koje su počinile najveći diozločina, nisu bile pod njegovom izravnom kontrolom, već pod nadzorom stožera u Mostaru.

Međutim, Blaškićev odvjetnik Nobilo u žalbi nije odustao od tih tvrdnji te smatra da su novootkriveni dokumenti, koje su tajne službe HIS i SIS skrivale pred Haškim sudom i Blaškićem, samo ojačale njegovu obranu.

Presudom Blaškiću, kao i prvostupanjskim presudama Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, Haški sud ocijenio je sukob u Bosni i Hercegovini kao međunarodni. U žalbi na presudu kojom je Blaškić osuđen na 45 godina zatvora, njegovi odvjetnici pokušavaju pobiti i tu ocjenu.

“Prema prvom protokolu Ženevskih konvencija, da bi sukob bio međunarodni žrtva i počinitelj moraju biti različitog državljanstva. Stav suda u presudi jest da je pripadnost naciji važnija nego državljanstvo, međutim, obrana smatra da se Hrvati iz Srednje Bosne nikako ne mogu držati okupatoiima sela u kojima su živjeli”, rekao je Nobilo, dodajući i da su HVO i Armija BiH bili saveznici prije sukoba Hrvata i Muslimana, kao i nakon njegovog završetka.

Sve navode žalbe branitelja Tihomira Blaškića, međutim, tek treba razmotriti Haški sud, čija se odluka ne očekuje prije Ijeta.

S. ABRAMOV