Večernji list: 10. 01. 2002.

BIVŠI JUGOSLAVENSKI PREDSJEDNIK JUČER PRED HAAŠKIM SUCIMA

Milošević opet prekinut

DEN HAAG - Slobodanu Miloševiću i jučer je, tijekom posljednjega saslušanja pred početak suđenja za zločine na Kosovu, isključen mikrofon. Bivši jugoslavenski predsjednik ponovno je za zlodjela na Kosovu okrivio NATO i "albanske teroriste" kazavši da Haaški sud temelji optužbe na britanskim obavještajnim podacima, dok sudskim vijećem predsjeda britanski sudac Richard May. Na to mu je May oduzeo riječ i zaključio saslušanje.

- Nije vrijeme za političke govore. Slušali smo vas pažljivo - kazao je May nakon čega je skinuo slušalice i izašao iz sudnice.

Prije incidenta, već uobičajenog za Miloševića koji odbija obranu, tužitelj Geoffrey Nice naveo je da planiraju pozvati 110 svjedoka i zatražio da se zataji njihov identitet od optuženika, što je odbijeno. Sudac May dopustio je svjedočenje 90 osoba. Suđenje Miloševiću za zločine na Kosovu 1999. godine sazvano je za 12. veljače, a sudac May najavio je da bi iznošenje optužbi trebalo završiti do ljetne stanke u radu Suda. U međuvremenu, Miloševiću bi trebalo započeti i suđenje za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj. Datum početka suđenja za ta zlodjela, počinjena između 1991. i 1995. godine, još nije određen. (B.Ke., AP)