Slobodna Dalmacija: 10. 01. 2002.

KOFI ANNAN, GLAVNI TAJNIK UJEDINJENIH NARODA, PREDLOŽIO:

Mandat UN-a na Prevlaci produljiti do 15. srpnja

Annan predložio da se mandat još jednom produlji na šest mjeseci, uz prigovor da na demilitariziranom području pod nadzorom UNMOP-a ima i pripadnika hrvatske policije te crnogorskih graničara

Piše: Bisera LUŠIĆ

ZAGREB/NEW YORK — Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak će započeti s neslužbenim konzultacijama i razgovorima oko novog izvješća glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, a konačnu odluku o produljenju mandata UNMOP-a na Prevlaci trebali bi donijeti do 15. siječnja.

Glavni tajnik predložio je da se mandat ukupno 27 vojnih promatrača još jednom produlji na šest mjeseci, odnosno do 15. srpnja ove godine, uz već viđene prigovore zbog toga što na demilitariziranom području pod nadzorom UNMOP-a ima i pripadnika hrvatske policije te crnogorskih graničara. Annan zamjera i ulazak civila na područje UNMOP-a, no njegov izvještaj još uvijek nije službeni dokument, sve dok ga ne prihvati Vijeće sigurnosti. Hrvatska je diplomacija pak preko pisma Vijeću sigurnosti, a u svjetlu posljednjeg izvješća glavnog tajnika, konstatirala da je naša zemlja spremna prihvatiti još samo jedno produljenje mandata UNMOP-a, odnosno zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da 15. srpnja 2002. godine najavi kao konačni završetak UNMOP-ove misije. Službeni Zrinjevac tom pitanju nema nikakvih novih komentara, odnosno očekuje zaključke rasprave u Vijeću sigurnosti na East Riveru.

U međuvremenu, s obzirom na prošlogodišnje kontakte ministara vanjskih poslova Hrvatske i SR Jugoslavije, Tonina Picule i Gorana Svilanovića te njihova dogovora o osnivanju Međudržavnog povjerenstva za granice (kojega i Kofi Annan prepoznaje kao važan korak), rješenje problema Prevlake očekuje se kao dio razgovora unutar graničnog paketa o kojemu će stručnjaci dviju država raspravljati na skorašnjem, drugom po redu sastanku. Međudržavno povjerenstvo, osnovano temeljem newyorške odluke šefova diplomacije Hrvatske i SR Jugoslavije prvi se put sastalo neposredno pred dolazak ministra Gorana Svilanovića u Zagreb, sredinom prosinca prošle godine.