Novi list: 10. 01. 2002.

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI GRADSKOG ODBORA BANDIĆ ĆE DOBITI POTPORU ZAGREBJlČKOG SDP-a

Bandić prejak i za Račana

U političkim kuloarima spekulira se s činjenicom da je Bandić u ovoj situaciji za Račana - prekrupan zalogaj. Naime, da je Predsjedništvo stranke zahtijevalo da Bandić podnese neopozivu ostavku, SDP bi najvjerojatnije dobio stranačku frakciju

Piše: Jasmin KLARIĆ

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić će danas poslijepodne, na sjednici Gradskog odbora SDP-a najvjerojatnije potražiti podršku za svoju odluku o podnošenju mandata Gradskoj skupštini. Sudeći po rasporedu snaga u zagrebačkom SDP-u, podrška Bandiću ni u najnevjerojatnijim kombinacijama ne dolazi u pitanje.

Podršku za podnošenje mandata Gradskoj skupštini, koje će u krajnjem ishodu, ako se ne promijeni stav HNS-a, značiti ostanak na mjestu gradonačelnika, Bandić je dobio još u utorak na sjednici Predsjedništva SDP-a. Činjenicu da je SDP-ov vrh, koji se često nalazio u sukobu s Bandićem, ovaj put stao na njegovu stranu, posebno pokazuje i izjava šefa kabineta premijera Ivice Račana Igora Rađenovića, koji je za jučerašnji “Globus” izričito kazao da je osobno zadovoljan s Bandićevom isprikom i da nije za njegovu ostavku. Naime, Rađenovića Bandiću skloni ljudi u SDP-u ne trpe jer ga doživljavaju Račanovim čovjekom, a kad o njemu pričaju obično koriste termin “onaj Rađenović”.

Prikriveni sukob

Sukob Račana i Bandića, uglavnom prikriveni, tinja već nekoliko godina. No, u posljednjih nekoliko opasnih šetnji zagrebačkog gradonačelnika po rubu zakona, Račan mu nije okrenuo leđa.

Još je u listopadu 2000. godine, zagrebačka skupština, uz Bandićevo inzistiranje, donijela protuzakonitu odluku o priključenju bespravno izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu. Tada je država mogla odluku zagrebačke skupštine staviti izvan zakona, što je i trebala napraviti po važećim pravnim propisima. No, Banski dvori su šutjeli nekoliko mjeseci, a zatim je usvojen zakon po kojem su se i bespravno izgrađeni objekti mogli priključivati na komunalnu infrastrukuturu.

Kad je, nadalje, u jesen prošle godine javno pukla afera oko vikendice zagrebačkog gradonačelnika, koja se gradila bez građevinske dozvole, vrh SDP-a je opet imao priliku da se javno distancira od labavog Bandićevog shvaćanja zakonskih odredbi. To se dogodilo tek oko čuvenog Bandićevog pisma SDP-ovim organizacijama u kojima im, ako ih interesiraju usluge zagrebačkog gradonačelnika, upućuje na svoju tajnicu. Račan je tada govorio o tome kako nepotizam ne može proći i ukorio Bandića, kojemu su naglo splasnule ambicije da se kandidira za potpredsjednika stranke. No, osim tog predizbornog okršaja, Račan je, kao i u posljednjem slučaju, Bandića podržao.

To se, svakako, nije dogodilo zbog njihove velike međusobne ljubavi. Javna je tajna da bi Račan bio najsretniji da zagrebački SDP (pa i sam Zagreb) vodi netko drugi.

Ipak, Bandićevi dobri izborni rezultati jačali su mu ugled i u samoj stranci, tako da je bilo nemoguće udariti na njega bez jako dobrog povoda.

Strah od frakcije

Kako je bijeg od policije nakon sudara u pijanom stanju savršen povod za takav obračun, postavlja se pitanje zašto do njega ovaj put nije došlo, nego su Račan i SDP pristali na priču s glasanjem o povjerenju za koje se unaprijed zna da će završiti u Bandićevu korist.

U političkim kuloarima spekulira se s činjenicom da je Bandić u ovoj situaciji za Račana - prekrupan zalogaj. Naime, da je Predsjedništvo stranke zahtijevalo da Bandić podnese neopozivu ostavku, SDP bi najvjerojatnije dobio vrhunski organiziranu stranačku frakciju. Bandiću izuzetno odani ljudi, naime, nalaze se svugdje u Zagrebu - u Gradskoj skupštini, mjesnim odborima, ograncima SDP-a... A Zagreb znači i oko pola milijuna birača, što je i na državnoj razini golemi broj. U sukobu vrha stranke s takvom frakcijom, sasvim sigurno bi slabila i ukupna vjerodostojnost SDP-a. Uz to, ukoliko bi SDP u glavnom gradu izgubio podršku birača, lipsao bi i u državi. U ovakvoj situaciji u koaliciji i Hrvatskoj, to je zadnja stvar potrebna Račanu. Zato će Bandić, ako ne bude senzacionalnih obrata, ostati zagrebački gradonačelnik, iako je, pod utjecajem previše orahovičkog silvanca, nakon prometne nesreće koju je skrivio, pokušao pobjeći od policije.

Tomac ljut na Predsjedništvo

Zdravko Tomac, potpredsjednik Hrvatskog sabora u posljednje je vrijeme često sudjelovao u radu Predsjedništva SDP-a. lako nije član tog tijela, na sastanke je pozivan na temelju svoje funkcije. No, Tomac je za naši list jučer izjavio kako razmišlja o tome da više ne dolazi na sastanke Predsjedništva SDP-a. “Očito je da netko iz predsjedništva stranke podvaljuje medijima krive informacije sa zatvorenih sastanaka, pa ne znam ima li smisla da u tome više sudjelujem”, kazao je Tomac. On je dodao da SDP podržava gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i neće u Gradskoj skupštini pokrenuti glasovanje o njegovu povjerenju.