Novi list: 10. 01. 2002.

Stupidarij o zakonitom kriminalu

Piše: Jelena LOVRIĆ

U vladajućoj garnituri HDZ je pronašao svoju zlatnu ribicu. Iz SDP-ovih sfera javnosti je tako gromoglasno plasirana izričita potvrda da se bivša vlast držala zakona te je u velikoj pljački Hrvatske faktički pravno nevina.

Otvoreno se rugajući vladajućoj mlitavosti, predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader, nedavno je iz Splita - kojega je HDZ doslovce bacio na koljena - Račanovu ekipu podsjetio da već dvije godine imaju policiju i ostale državne mehanizme u rukama te im je u lice pljusnuo pitanje: gdje su HDZ-ovi kriminalci za koje se tvrdilo da će biti pohapšeni. Izostanak hapšenja i procesa dokaz mu je da se njegova stranka, prečisti HDZ, nepravedno sotonizira.

Uzvratila je SDP-ova splitska perjanica, Marin Jurjević, koji je Sanaderovim momcima razdijelio indulgencije. Kaže: nema hapšenja jer je HDZ sve radio po zakonu. “Prozivaju nas da nismo pozatvarali navodne pljačkaše iz redova HDZ-a iako imamo sudstvo i policiju. Pa, Ijudi moji, oni su krali po zakonu. Oni su izmislili privatizaciju i po zakonskom modelu opljačkali zemlju”, izdeklamirao je Jurjević.

Iako nije jasno koga je Jurjević namjeravao braniti: HDZ ili SDP njegova je izjava problematična iz najmanje tri razloga. Prvo, dijametralno je suprotna tvrdnjama i obećanjima na kojima je šestorka prije dvije godine dojezdila na vlast. Tada je sve prštalo od zaklinjanja da će kriminalna privatizacija doživjeti reviziju, lopovi - hapšenje, pokradeni satisfakciju. Sada se gudi nešto posve drugo: Hrvatska je bila premrežena kriminalom, ali kriminalaca - nema.

Drugi je problem s Jurjevićevom izjavom da nije istinita. Zakoni jesu bili lopovski, no ipak nije točno da je sav lopovluk bio po zakonu. Ali vladajući ne pokazuju interes za dokaze koji govore suprotno. Samo dva primjera. Odvjetnik Anto Nobilo polomi se izjavljujući da se pritvoreni tajkuni terete za stvari koje nisu problematične ili im se ne mogu dokazati, dok ih za ono što je vrijedno rešta - nitko ne pita. Ili, direktor Tiska Branko Gretić nedavno se u ovim novinama gotovo ponudio istražiteljima da ih odvede na mjesto zločina koji je u toj firmi počinjen. On je ustvrdio da su u suđenju Kutli policija i odvjetništvo na “krivom putu”. Na konstataciju da je kao stečajni upravitelj snimio stanje u Tisku, pa bi istražitelji možda trebali s njim razgovarati, Gretić uzvraća: “Znam sve o onome što se događalo i spreman sam na sve vrste razgovora”. Umjesto da mu policija istog trena pohita na vrata, za njegova saznanja nikakvog interesa nije bilo.

Treće, Jurjevićeva izjava o “zakonitom kriminalu” zanemaruje činjenicu da su pri donošenju rečenih zakona, po kojima je Hrvatska pokradena i opljačkana, HDZ-u asistirali njegov SDP kao i ostale u Tuđmanovo vrijeme opozicijske a danas vladajuće stranke.

Aktualna je vlast Sanaderove provokacije sasvim zaslužila. Ali javnost nije zaslužila da joj se serviraju nebuloze o generalnoj zakonskoj nedužnosti HDZ-ovih kriminalaca. Zakoni su bili kriminalni, ali to ne znači da se kriminal može smatrati zakonitim. Jer smisao je zakona da onemoguće kriminal, ne da ga legaliziraju. Ali kad političke glave funkcioniraju kao strojevi za proizvodnju magle lako je moguće previdjeti da, pravdajući svoju, esdepeovac Jurjević zapravo izriče oprost za bivšu vlast.