Slobodna Dalmacija: 11. 01. 2002.

AKADEMIK JOSIP ŽUPANOV O PROJEKTU ZAPOŠLJAVANJA I GOSPODARSKOJ POLITICI

Vlada radi po modelu MMF-a iz Argentine

Piše: Anita BELAK-KRILE

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na koncu protekle godine u Hrvatskoj je zabilježen rekordan broj nezaposlenih, čak 395.141 osoba. O kakvom je neslavnom rekordu riječ najbolje svjedoči podatak da se takva nezaposlenost ne bilježi od l952. godine od kada se vodi službena statistika. Poznati sociolog rada, akademik Josip Županov nije iznenađen poražavajućim brojkama.

Prema svim pokazateljima ovakvu stopu nazaposlenosti moglo se i očekivati. Štoviše, brojke su mogle biti i gore. Otvoren je niz stečajeva, a strani investitori nisu ušli u Hrvatsku u dovoljnoj mjeri. Dok se ne preokrene gospodarski kotač, ne povećaju stope rasta te dok se izvoz ne približi uvozu, ne treba očekivati ni velike pomake na planu zapošljavanja.

Kakvu nadu donosi Vladin program zapošljavanja "S faksa na posao" kojim se planira do konca iduće godine zaposliti oko 18.500 mladih stručnjaka?

Premijer Račan i Vlada očito su zaigrali na sve ili ništa. Iz rukava su izvađene dvije glavne karte koje bi im kod birača trebale donijeti bodove - autocesta Split-Zagreb i novi programi zapošljavanja. Riječ je o već viđenu modelu, koji tek može djelovati vatrogasno na sadašnju situaciju, međutim, nipošto ne može korjenski riješiti problem zapošljavanja.

Držite da će taj program biti kratka daha ?

Bojim se da je tako. Trenutačno će se smanjiti broj nazaposlenih, a kad istekne državna subvencija, za godinu-dvije, oni će opet završiti na burzi. Držim da je riječ o svojevrsnoj improvizaciji, a u tom kontekstu upravo mi je nevjerojatna tvrdnja Vesne Pusić koja dokazuje da je zaposleno 200.000 ljudi. Doista se čudim da ona izlazi s takvim hokus-pokus procjenama.

U čemu je pogriješila Račanova Vlada, što je trebala po vašem mišljenju činiti kako bi spriječila ovakvu eroziju nezaposlenosti?

Najveća je zamjerka sadašnjoj Vladi što nije promijenila model bivše HDZ-ove vlade, tzv. liberalnu tržišnu ekonomiju. Upravo se takav model slomio u Argentini i svi smo svjedoci što se tamo događa. Međunarodni monetarni fond uvijek forsira takav model i gdje god oni interveniraju, tamo se stvari loše završe.

Što bi po vašem mišljenju trebala učiniti Vlada ?

Vlada bi taj model trebala definitivno napustiti jer, primjerice, naši susjedi Slovenci nemaju izrazito liberalni tržišni model, a gospodarski im nismo ni blizu. I oni su imali svoje privatizacijske mućke, i kod njih ima nezaposlenosti, no u znatno manjim postotcima. Očito se vladajuća koalicija nije pokazala kao najsretnija kombinacija koja bi trebala provesti potpuno novu orijentaciju. Njima je od početka bio glavni problem kako pozicionirati i repozicionirati određene političare i stranke i to im je oduzelo velik dio vremena, a u međuvremenu su se problemi gomilali.

Otkud su građani stvorili milijarde njemačkih maraka, koje su odnijeli na banke u prosincu kad u zemlji vlada tolika nezaposlenosti?

To su doista naši paradoksi jer građani u anketama tvrde da je 80 posto našeg stanovništa siromašno. No, to očito nije istina, toliko novca iz slamaricama nisu izvadili i donijeli bogataši, jer njihov je novac na drugome mjestu.