Večernji list: 11. 01. 2002.

O PRIVREMENU OSLOBAĐANJU HRVATSKOGA GENERALA

F. Hartmann: Čekamo odluku sudaca o Ademiju

Hoće li jamstva hrvatske Vlade biti dovoljna za privremeno puštanje generala Rahima Ademija nitko pouzdano ne može reći. Očekujući odluku sudskog vijeća o zahtjevu Ademijeve obrane, na koji je haaško tužiteljstvo najavilo prigovor, glasnogovornica Carle del Ponte Florence Hartmann odbila je kazati mogu li zagrebačka jamstva promijeniti stav tužiteljstva.

- Procedura je u tijeku i svi čekamo odluku sudaca. Ostalo ne mogu komentirati - rekla je F. Hartmann.

Glavni kriteriji za oslobađanje haaških optuženika, kažu u tužiteljstvu, okolnosti su njihova dolaska u Haag, uvjerljivost danih jamstava te suradnja s tužiteljstvom. Budući da se Ademi dobrovoljno predao krajem prošlog srpnja, a da hrvatska Vlada - koju Haag ocjenjuje kooperativnom iako im "duguje" dokumente vezane uz akciju Medački džep, za što se optužuje Ademi, a krive ju i za nestanak generala Ante Gotovine - jamči za njegov dolazak na suđenje, čini se da je najveća zapreka njegovu privremenu povratku kući pitanje suradnje s tužiteljima. Na izravno pitanje je li za negativan stav tužiteljstva kriva Ademijeva nesuradnja, odnosno može li to promijeniti suradnja s tužiteljima, F. Hartmann je rekla da to ne može komentirati.

Da je suradnja najbitnija za odluku o privremenu puštanju, slažu se gotovo svi poznavatelji rada Haaškog suda. Tome u prilog govore odluke o puštanju Biljane Plavšić, iako optužene za genocid, te Sefera Halilovića.

B. Keserović

Slobodna Dalmacija: 11. 01. 2002.

GLASNOGOVORNIK HAAŠKOG SUDA JIM LANDALE NAJAVIO:

Idući tjedan odluka o Ademiju

Piše: B. LUŠIĆ

ZAGREB/HAAG — Glasnogovornik Haaškoga suda Jim Landale u četvrtak je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju najavio da očekuje kako će Sudsko vijeće idućeg tjedna donijeti odluku o zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu generala Rahima Ademija. Taj zahtjev, kojim se traži privremena sloboda za haaške optuženike do početka suđenja, Ademijevi su branitelji predali u prosincu, no Sudsko vijeće nije po pitanju donošenja odluke dužno ispoštovati nikakve rokove budući da oni nisu navedeni u Statutu i Pravilniku o radu Tribunala.

Isti "tajming" po pitanju donošenja odluke očekuje i Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović, koji je dodao kako su branitelji poslali svu potrebnu dokumentaciju za zahtjev za privremeno puštanje na slobodu. Naravno, Prodanović se nada pozitivnom ishodu, odnosno puštanju na slobodu svojega branjenika do početka suđenja pa bi, ako se takve prognoze idućega tjedna ostvare, general Ademi uskoro mogao kući.

Haaško tužiteljstvo, pak, negativno se izjasnilo na zahtjev za privremeno puštanje na slobodu generala Ademija, i to zbog primjedaba na jamstva hrvatske Vlade.

Odvjetnik Anto Nobilo, koji brani generala Tihomira Blaškića, u prvostupanjskoj presudi osuđenog na 45 godina zatvora, trenutačno se nalazi u Haagu jer do 14. siječnja mora predati žalbu na presudu izrečenu generalu Blaškiću.

— Za sada ne možemo izlaziti u javnost s pojedinostima, ali mogu reći da je žalba koncipirana na dokazima koje smo prije imali, ali i dokazima do kojih smo došli nakon prvostupanjske presude. Radi se o dokazima tajnih službi iz Zagreba, ali i splitske Lore. U našoj žalbi, koju ćemo predati do 14. siječnja, tražimo oslobađanje generala Blaškića, ili kao alternativu, ukidanje ove presude i ponovno suđenje — kazao nam je Nobilo, koji je dodao da su argumenti za novo suđenje vezani uz potpunu primjenu činjeničnog stanja od vremena kada je donošena prvostupanjska presuda.