Jutarnji list: 11. 01. 2002.

Natječaj za prodaju najveće osiguravateljske kuće bit će objavljen 16. siječnja

Za 51 posto Croatia osiguranja država traži 125 milijuna eura

Najveće šanse za preuzimanje Croatia osiguranja ima francuska kuća AXA, osiguravateljski div sa sjedištem u Francuskoj, jedan od najvećih na svijetu. AXA posluje u 60 zemalja, ima 140 tisuća zaposlenih, a njen prihod u 2001. godini procjenjuje se na 1,2 milijarde eura

Piše: Branka Stipić

Međunarodni natječaj za prodaju 51 posto dionica Croatia osiguranja bit će objavljen 16. siječnja, a početna cijena bit će oko 125 milijuna eura, doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih krugovima koji odlučuju o privatizaciji najveće hrvatske osiguravateljske kuće.

Ako će, dakle, za 51 posto CO-a država tražiti 125 milijuna eura, to bi značilo da vrijednost cijele tvrtke procjenjuje na 250 milijuna eura (pola milijarde maraka). Takve je brojke sredinom studenoga u intervjuu Jutarnjem listu iznio i direktor Croatia osiguranja, kad je rekao da će tvrtka biti prodana za 200 do 400 milijuna maraka. Nominalna vrijednost temeljnog kapitala Croatia osiguranjaje 442,89 milijuna kuna.

Strateški partner

Domaći poduzetnici, okupljeni oko Agrokora, koji su željeli postati vlasnicima Croatia osiguranja, najvjerojatnije će izgubiti tu bitku jer država navodno želi kao novog većinskog vlasnika vidjeti stranog strateškog partnera, i to neku financijsku instituciju.

Najveće šanse za preuzimanje Croatia osiguranja ima francuska kuća AXA, osiguravateljski div sa sjedištem u Francuskoj, jedan od najvećih na svijetu. AXA posluje u 60 zemalja, ima 140 tisuća zaposlenih, a njen prihod u 2001. godini procjenjuje se na 1,2 milijarde eura.

Inače, Croatia osiguranje je u prvih devet mjeseci lani imalo ukupni prihod od 1,994 milijarde kuna ili 8,7 posto više nego u istom razdoblju 2000. godine, dok je dobit iznosila 56,8 milijuna kuna, što je 82 posto više u odnosu na isto razdoblje 2000. Croatia osiguranje ima 2199 zaposlenih u 23 podružnice, prema podacima iz studenoga 2001.

Iz igre, navodno, otpada i Allianz, također velika osiguravajuća kuća, koja već u Hrvatskoj zauzima 6,5 posto tržišta osiguranja. Allianz će kao partner talijanske banke UniCredito uskoro postati većinski vlasnik Zagrebačke banke, koja ima i trenutačno najveći mirovinski fond, pa u Vladi procjenjuju da bi prodaja Croatia osiguranja Allianzu preveliki dio hrvatskog financijskog tržišta dala u ruke jednom stranom partneru. No, kako istodobno žele jakog stranog strateškog partnera, AXA ima najveću šansu.

Dionica 10.000 eura

Uz AXA-u vlasnici CO-a postat će i zaposlenici, kojima će biti ponuđeno dionica u protuvrijednosti do 10.000 eura, a procjenjuje se da će oni na taj način preuzeti oko sedam posto temeljnog kapitala.

Država trenutačno ima oko 81 posto dionica Croatia osiguranja. Proda li 51 posto strateškom partneru, a sedam posto preuzmu radnici, još će ostati 23 posto dionica koje može zadržati ili ih plasirati na burzu, što bi, uz sadašnjih 19 posto dionica koje drže pravne i fizičke osobe, znatno pojačalo trgovanje na domaćim tržištima kapitala. No, isto je tako moguće i da se AXA domogne više od 75 posto dionica ako joj, kad objavi javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica, mali dioničari budu spremni prodati svoje udjele. Croatia osiguranje lani je zauzimalo 54,1 posto hrvatskog tržišta osiguranja, drugi je bio Euroherc sa 8,2 posto, a treći Allianz sa 6,5 posto. Croatia je najjača u neživotnim osiguranjima, dakle u osiguranjima imovine, automobila i slično.

Francuska AXA zainteresirana za Croatiju

PARIZ – Informacija kojom raspolažete vrlo je vjerojatno točna jer je AXA vrlo zainteresirana za ulazak na tržište istočne Europe – rekla nam je jučer djelatnica press službe francuske osiguravajuće kompanije Stanka Janevski. Dodala je da je AXA već ušla na tržište BiH te traži putove širenja u regiji. Iako je nekoliko puta ponovila da je zanimanje te kompanije za 51 posto dionica Croatia osiguranja veliko, ipak nije htjela službeno potvrditi tu vijest.

(J.J.)