Vjesnik: 11. 01. 2002.

Bivši bošnjački dužnosnici organizirali šverc oružjem?

SARAJEVO, 10. siječnja - Dvojica bivših visokih bošnjačkih vojnih i policijskih dužnosnika organizatori su velikog lanca krijumčarenja oružja iz BiH na Kosovo i u Makedoniju, objavilo je u četvrtak sarajevsko Oslobođenje. List navodi da su nedavno smijenjeni direktor bošnjačke tajne službe AID Kemal Ademović, te nekadašnji doministar obrane Federacije BiH Hasan Čengić bili na čelu dva lanca krijumčarenja oružjem.

Kao izvor te informacije navedena je neimenovana osoba bliska posebnom američkom timu za suzbijanje krijumčarenja oružjem iz BiH.

Priča o krijumčarenju počela se rasplitati kad su lani u rujnu uhićeni autoprijevoznici iz Goražda, Nijaz Živojević i Fariz Laković. Uhićeni su na temelju Interpolove tjeralice, nakon što su pobjegli KFOR-u na Kosovu koji je želio pretražiti njihov kamion. U kamionu je otkriveno oružje za koje je naknadno utvrđeno da potječe iz BiH. Policija Federacije BiH uhitila je ubrzo Velida Hajdarevića, djelatnika AID-a. Iza rešetaka se našao i Mirza Jamaković, načelnik odjela protudiverzione zaštite federalnog MUP-a. Tijekom istrage uhićen je i djelatni general Vojske Federacije BiH Hamid Bahto. Prema tvrdnjama američkog izvora, postoje snimljeni dokaz da su Ademović i Čengić organizatori krijumčarenja oružjem. Za Čengića se pretpostavlja da je u vrijeme dok je bio doministar obrane naredio da se sakrije veća količina oružja iz vojnih zaliha, koju je prema Daytonu trebalo uništiti.

Drugi kanal koji je išao preko Ademovića navodno je potjecao iz RS, a za krijumčarenje su korištene usluge zaštitarske tvrtke Gama. Vlasnik tvrtke Rok Gale, negirao je bilo kakvu vezu s Ademovićem, a sam Ademović tvrdi da su sve to dezinformacije. (H)