Vjesnik: 11. 01. 2002.

Poljski političari moraju objaviti svoje imovinske kartice na Internetu

Ako u instituciji kojom upravljaju žele zaposliti bilo koga od članova svoje šire obitelji, moraju informaciju o tome proslijediti medijima

VARŠAVA, 10. siječnja (od Vjesnikova dopisnika) - Ponukani između ostalog s nekoliko lanjskih korupcijskih skandala koji su potresali poljsku javnost, poljski parlamenarci pripremaju nove propise koji bi trebali suzbiti korumpiranost državnih dužnosnika.

Tako će uskoro svi visoki državni dužnosnici biti primorani objaviti svoje imovinske kartice na Internetu, a ukoliko će u instituciji kojom upravljaju htjeti zaposliti bilo koga od članova svoje šire obitelji, bit će obvezani da informaciju o tome proslijede medijima.

Zastupnici očekuju da će novi antikorupcijski propisi u prvom redu pomoći u suzbijanju podmićivanja, koje je danas, kako smatra pretežna većina Poljaka, prilično rašireno među državnim dužnosnicima.

Prošle je godine veliku aferu izazvalo uhićenje pomoćnika tadašnjeg doministra obrane, osumnjičenog da je za dostave oružja poljskoj vojsci naplaćivao stotine tisuće dolara mita.

Čitav slučaj dobio je još veći publicitet s obzirom da su obavještajne službe morale poslati helikopter s komandosima kako bi stigle uhititi doministrovog pomoćnika još na međunarodnim vodama Baltičkog mora. Pokazalo se, naime, da mu je naposljetku zamanjkalo svega nekoliko desetaka minuta da se dočepa švedskih teritorijalnih voda i tako na dulji rok pobjegne poljskim pravosudnim organima.

Ostavku je zbog tog slučaja morao dati asistentov tutor, doministar Romuald Szeremetiew, kojemu su mediji iščeprkali da je za četiri godine, koliko je bio u vladi, povećao svoje imovinsko stanje za gotovo milijun zlota (dva milijuna kuna). Čitava afera vrlo vjerojatno ne bi nikad ugledala svjetlo dana da se predstavnik jednog stranog oružanog koncerna nije razbjesnio kad je spomenuti asistent od njega zatražio, kako tvrdi, čak sto tisuća dolara kao uvjet da njegovo poduzeće dobije ugovor na dostavu haubica poljskoj vojsci.

Kako bi se državnim dužnosnicima otežalo primanje mita, novi propisi predviđaju da će porezne uprave provjeravati imovinske kartice svih najviših državnih dužnosnika i uspoređivati ih s njihovim godišnjim prijavama dohotka.

Isto tako, poreznici će prema nahođenju moći provjeravati imovinska stanja niže rangiranih dužnosnika, a po novome će imovinske kartice morati ispunjavati sve osobe koje će odlučivati o rješavanju javnih natječaja.

Novost je također da se državni dužnosnici kroz tri godine nakon napuštanja svoje funkcije neće moći zapošljavati u poduzećima o kojima su donosili odluke, što bi trebalo suzbiti čestu praksu da ih, u zamjenu za naklonost pri donošenju odluka, tvrtke kasnije nagrađuju foteljama u svojim nadzornim odborima i upravama.Da korupcija postaje u Poljskoj sve akutniji društveni problem, pokazalo je nedavno ispitivanje javnog mnijenja koje je naručio renomirani varšavski dnevnik Rzeczpospolita. Rezultati su bili iznenađujući: čak dvije trećine Poljaka tvrdi da je do teške situacije u kojoj se sada našao državni proračun došlo zbog korumpiranosti političara i državnih dužnosnika, a tek svaki četvrti navodi kao razlog usporavanje gospodarskog rasta.

Marko Olenković