Jutarnji list: 11. 01. 2002.

Vijeće za radio i televiziju ponovno odlučuje o regionalnim koncesijama

Radio 101 pisao Vijeću, očekuje se nova odluka

Dobije li Stojedinica ili Radio Centar frekvenciju 88,1 MHz, program bi moglo slušati oko milijun i pol stanovnika, uključujući dio Zagorja, Moslavine, Međimurja i Prigorja

Piše: Tina Premec-Štambuk

Postupak o dodjeli regionalne radijske koncesije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, mogao bi se vratiti na odlučivanje, o čemu će Vijeće za radio i televiziju raspravljati na sjednici zakazanoj za 24. siječnja.

Mogućnost da se ponovno odlučuje o regionalnoj koncesiji za koju 13. prosinca oba kandidata, i Radio 101 i Radio Centar nisu dobili dovoljan broj glasova članova, rezultat je dogovora Vijeća na jučer održanom neformalnom sastanku zatvorenom za javnost na kojem je i ta koncesija bila jedna od tema.

Kako pak doznajemo, Radio 101 uputio je pismo isprike Vijeću u kojem predlažu obnovu postupka, kao i obećanje da će dostaviti potrebnu dokumentaciju koja je nedostajala – društveni ugovor koji se odnosi na vlasničku strukturu radija te dokaz o raspolaganju prostorom. Prisutni članovi Vijeća, njih šestero, doznajemo, vodeći se prema Zakonu o upravnom postupku utvrdili su da su iznesene neke nove činjence koje bi značajno utjecale na odluku Vijeća da su ih znali ranije i time su otvorili mogućnost da se postupak vrati na odlučivanje. Ako se na sjednici izglasa takva odluka, Radio 101 bit će pozvan da dostavi dokumentaciju koja je nedostajala.

Predsjednik Uprave Radija 101 Dario Dusper rekao je kako su uputili službeni dopis, a ne pismo isprike u kojem traže vraćanje postupka na ponovno odlučivanje, a kaže da je to učinio i član Vijeća Ivo Josipović.

- Zadovoljni smo ovom odlukom i nadamo se da će Vijeće odlučiti da se ponovno glasa o dodjeli koncesije i, na kraju, nadamo se naravno i pozititivnom rješenju za nas - rekao je Dusper.

Inače, ta firekvencija 88,1 MHz Stojedinici bi, koja sada ima gradsku koncesiju ili pak drugom kandidatu, Radiju Centar, koji još ne postoji, omogućila da se čuje i u dijelu Zagorja, Moslavine, Međimurja i Prigorja. Procjenjuje se da bi odabrano radio dopiralo do oko 1,5 milijuna stanovnika.