Slobodna Dalmacija: 12. 01. 2002.

ANTE ZORIČIĆ, ČELNIK MLADEŽI HDZ-a, PROTIV KOJEG JE POKRENUT STEGOVNI POSTUPAK:

Šeks "radi o glavi" Sanaderu

Piše: A. BELAK-KRILE

ZAGREB — Na proslavu 12. obljetnice splitskog HDZ-a nisam došao zbog vrlo banalnog razloga, a to je prehlada koja je valjda najnormalnija pojava za ovo godišnje doba. Sve druge spekulacije o mom nedolasku u hotel Marjan su besmislene. Kazao je to potpredsjednik HDZ-a Drago Krpina u petak za Slobodnu Dalmaciju, demantirajući tezu da je s nekoliko posljednjih poteza i javno Ivi Sanaderu "zabio nož u leđa".

Naime, nekoliko dana prije splitskog skupa Drago Krpina je na sjednici Predsjedništva stranke gotovo iznebuha predložio Sanaderu da prekine stegovni postupak protiv čelnika stranačke Mladeži Ante Zoričića, uvjeravajući ga da je taj postupak donio previše negativnih konotacija i podjela koje HDZ-u pred stranački sabor svakako nisu potrebne. Začuđujuće je odjeknuo ovaj zahtjev Drage Krpine jer je, prema potvrdi više izvora, upravo on na posljednjoj burnoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a uvjeravao Sanadera da po svaku cijenu treba "slučaj Zoričić" raščistiti do kraja.

I sam Ante Zoričić koji se zbog zauzimanja za pomoć organizaciji zagrebačkog skupa Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata i pisma koji je uputio Sanaderu našao na tapetu stranačkog Suda časti, uvjeren je da Krpina, odnosno Vladimir Šeks preko Krpine cijelo vrijeme Sanaderu "rade o glavi".

- Žao mi je što je predsjednik Sanader brojna dobronamjerna upozorenja da ga bliski suradnici guraju u vatru kako bi se kasnije pojavili kao spasitelji shvatio kasno i na najgori način, ali zato je od njih dobio nož u leđa. Unatoč nepravdi koju proživljavam zbog postupka pred Sudom časti, zbog jedinstva stranke spreman sam prihvatiti ispriku ako predsjednik stranke smogne snage da je ponudi - naglasio je Zoričić.

Drago Krpina pak na sve ovo odmahuje rukom i tvrdi da ga zapravo raduje povećan interes javnosti za HDZ.

- Mediji razrađuju i nasitnije detalje i raspredaju unutarstranačka pitanja, a sve te spekulacije meni su dobar pokazatelj da HDZ sve više jača i da mu je rejting sve bolji - drži Krpina i pojašnjava da želi, kao i cijelo vodstvo stranke, pridonijeti da se Sabor održi u što pozitivnijoj i tolerantnijoj klimi. Zato je, tvrdi, i predložio da se obustavi postupak protiv Zoričića, to ne smatra nikavom izdajom, nego, štoviše, uvjeren je kako je time podupro nastojanja predsjednika koji želi stvoriti konstruktivnu atmosferu u stranci.

Upitan hoće li istaknuti svoju kandidaturu za predsjednika o kojoj se sve više šuška u stranci, Krpina se nije dao nevesti na tanak led, uporno izbjegavajući pravi odgovor i govoreći o desetoj stvari:

- Ovaj je sabor vrlo važan za HDZ jer iz faze kritike vlasti želimo prijeći u drugu fazu u kojoj ćemo svu svoju energiju usmjeriti prema izradi najkvalitetnijeg programa koji želimo provesti kad se vratimo na vlast i ponuditi ga građanima - zaključio je Krpina.

Hoće li HDZ u unutarstranačke izbore krenuti jedinstveniji ili još razjedinjeniji nego što je bio do sada postat će barem malo jasnije nakon sjednice Središnjeg odbora stranke u ponedjeljak koji bi trebao i službeno potvrditi datum održavanja sabora i donijeti odluku o početku unutarstranačkih izbora. S posebnim zanimanjem očekuje se i rasprava o kvoti stranačkih izaslanika na saboru, jer o tome kakav će biti sastav izaslanika - odnosno koliko će biti predstavnika mladeži, dijaspore, stranačkih organizacija uz saborske zastupnike i dužnosnike u izvršnoj vlasti - u velikoj mjeri ovisi tko će se uopće kandidirati i na koncu postati predsjednik HDZ-a: Sanader, Pašalić, Krpina ili netko četvrti.