Vjesnik: 12. 01. 2002.

»Podzemna borba« za prevlast u HSLS-u do 18. siječnja

Osim dviju predsjedničkih kandidatura - Joze Radoša i Dražena Budišine - u središnjici HSLS-a zaprimili su samo jednu potpredsjedničku, Mate Stojanovića, predsjednika vukovarsko-srijemske organizacije HSLS-a / Priča se da su glavni Budišini favoriti Đurđa Adlešić, Branko Levačić, Hrvoje Vojković i Joško Kontić. Mnoge čudi što u toj skupini nije Željko Glavan

ZAGREB, 11. siječnja - Iako je ostalo tek osam dana do zaključenja roka za podnošenje kandidacijskih prijedloga, u središnjici HSLS-a zaprimili su, osim dviju predsjedničkih kandidatura - Joze Radoša i Dražena Budišine - samo jednu potpredsjedničku. Za jedno od četiriju potpredsjedničkih mjesta, sasvim sigurno će se natjecati Mato Stojanović, predsjednik vukovarsko-srijemske organizacije HSLS-a. On je, saznaje Vjesnik, službeno zatražio od članova Malog vijeća potporu za svoju kandidaturu, koju je i dobio u srijedu navečer, kada je održana sjednica tog izvršnog tijela na kojoj se raspravljalo o statutarnim dvojbama s izbornih skupština stranačkih ogranaka i županijskih vijeća (Slatina, Orahovica, Slavonski Brod, Trnje u Zagrebu).

Za utjecajna potpredsjednička mjesta natjecat će se još neki članovi HSLS-a, iako to još nisu službeno najavili. Na prošlom izbornom saboru stranke, za četiri se potpredsjednička mjesta natjecalo osam kandidata - Đurđa Adlešić, Joško Kontić, Ivan Čehok, Željko Glavan, Pero Cvijetović, Vilim Herman, Goranko Fižulić i Željko Pavlic. Tada je najviše glasova dobila Đurđa Adlešić, a izabrani su još Joško Kontić, Vilim Herman i Goranko Fižulić. Očekuje se da će Ivan Čehok i 2. veljače, na saboru HSLS-a, opet testirati svoju političku snagu i vjerojatno će pobijediti budući da je prošle dvije godine dobro iskoristio za svoje političko profiliranje. Gotovo je sigurno da će se opet kandidirati i Vilim Herman.

Županijsko vijeće međimurskog HSLS-a već je kandidiralo Branko Levačića za potpredsjednika stranke, makar prijava još službeno nije stigla. Budući da je to jedan od najuspješnijih liberala, koji uživa veliku potporu svoje stranačke baze, gotovo je sigurno da će voditi potpredsjedničku utrku i vjerojatno je dobiti. Priča se da su glavni Budišini favoriti Đurđa Adlešić, Branko Levačić, Hrvoje Vojković i Joško Kontić. Mnoge čudi što u toj skupini nije Željko Glavan, ali, ako se kandidira, a Vjesnik saznaje da hoće, on bi mogao pobijediti neke od favorita.

U izbornu utrku ulaze i kandidati za Veliko vijeće - čak 35 - ali ni za ta mjesta još nije stigla ni jedna prijava. U Statutarnu se komisiju bira pet članova, u Nadzornu također pet, ali ni za ta mjesta još nema službenih kandidata. Dakle, 50 mjesta čeka kandidate! Budući da 18. siječnja ističe rok za prijavu, tek će se tada znati tko su pretendenti za pojedina mjesta u HSLS-u.

Na terenu zasad traje stranačka »podzemna borba« za sastav izaslanika. Koriste se sva raspoloživa sredstva. Primjerice, u Slavonskom Brodu sazvana je izvanredna sjednica Županijskog vijeća budući da tri mjeseca nije održana redovna, jer je predsjednik - nije sazivao.

Na izvanrednoj sjednici izabran je novi-stari predsjednik, ali s novim članovima vijeća, koji su odlučivali o izboru izaslanika. Sve je, formalno, izvedeno po Statutu. Malo vijeće je na sjednici u srijedu zaključilo da se neće tolerirati ta politička praksa, no, sve će očito ostati na apelu, jer neki liberali do političkog cilja stižu legalnim, statutarnim mjerama. Aleksa Crnjaković