Vjesnik: 12. 01. 2002.

Pilsel: Cenzura na HRT-u je trajna i sustavna

ZAGREB, 11. siječnja - »Cenzura na HRT-u je trajna i sustavna, a korupcije ima i danas«, ustvrdio je u petak u Zagrebu Drago Pilsel, predsjednik Foruma 21, na konferenciji za novinare. Predsjednik Zbora novinara elektroničkih medija govorio je i o proširenju djelovanja Foruma osnivanjem ogranaka, pokretanjem novinarskih ljetnih škola i izdavačkih projekata te zalaganju za izmjene i dopune zakona koji se tiču medija, osobito Zakona o telekomunikacijama, HRT-u i informiranju.

Govoreći o primjerima cenzure na HTV-u, Pilsel je ustvrdio da ta kuća nije objavila već montirani prilog o Forumovu propćenju lani u prosincu. »Taj je prilog povukla "viša instanca", a sve mi je to potvrdio koordinator Informativnog programa Vanja Sutlić«, kazao je Pilsel, dodavši da je sramtno što je Sutlić još član Foruma 21. »Nisu točne izjave Mirka Galića da se za njegova mandata vlast nije uplitala u rad HRT-a«, istaknuo je, rekavši da još traje sprega Markova trga i Prisavlja. »Mirko Galić prikriva dokaze o korupciji na HRT-u i ne želi s tim obračunati«, ustvrdio je Pilsel, napomenuvši da Europapress holding u svojim izdanjima lobira da se Galića opet izabere za direktora HRT-a. Rekao je da bi se Mirko Galić, kao član Foruma 21, trebao drukčije ponašati i ispuniti obećanja koja je dao Forumu 21.

Govoreći o izboru za glavne urednike, Pilsel je kazao da Forum 21 traži da razgovori s kandidatima budu javni, jer »članovi Vijeća HRT-a nisu dobili mandat da se zatvore od javnosti«.

Anuška Fjorović