Večernji list: 12. 01. 2002.

UPOZORENJE MEĐUNARODNIH PREDSTAVNIKA O STATUSU SEFERA HALILOVIĆA

Alijansa odustaje od povratka haaškog optuženika u Vladu

SARAJEVO: Dejan Jazvić

Nakon što su šefovi pet vodećih međunarodnih organizacija u BiH, uključujući i visokog predstavnika, Wolfganga Petritscha, uputili "preporuku" Alijansi da odustane od povratka Sefera Halilovića na ministarsku poziciju, sasvim je izvjesno da se ovaj optuženik za ratne zločine, neće vratiti u Vladu FBiH.

Šefovi OHR-a, misije OESS-a, UNHCR-a, UN-a i SFOR-a, smatraju da se do okončanja sudskog procesa u Haagu Halilović ne bi trebao vraćati u Vladu FBiH. Iako priznaju da za njegov povratak u izvršnu vlast nema pravnih smetnji, međunarodni predstavnici podsjećaju federalnu vlast da bi takva odluka bila u suprotnosti s "općeprihvaćenim europskim standardima". Slična stajališta pred sinoćnji sastanak Alijanse iznijeli su i predstavnici većine stranaka koje čine tu političku grupaciju.

Iako je zatraženo od Halilovića da sam predloži rješenje svoje pozicije u Vladi, očito je da u Alijansi došlo do zaokreta kada je o ovom pitanju riječ. Naime, nekoliko čelnika Alijanse upozorili su Halilovićev BPS da ni po cijenu izlaska ove stranke iz vladajuće koalicije, neće dopustiti povratak haaškog optuženika u Vladu.

Svoju donedavnu potporu Halilovićevom povratku u vladu, stranke Alijanse objašnjavale su moralnim, ali i praktičnim razlozima. S jedne strane bilo je njihovo uvjerenje da je Halilović nevin, a s druge činjenica da bi izlaskom njegove stranke iz Alijanse ona izgubila zastupničku većinu u Parlamentu FBiH.

No, nakon upozorenja iz međunarodne zajednice stajališta su promijenjena, a hrvatski ministri u Vladi javno su upozorili da je za njih, kao i za sve Hrvate u BiH, neprihvatljivo da osoba optužena za ratne zločine nad njihovim sunarodnjacima sjedi u Vladi. Splasnula je i početna euforija sarajevskih medija koji su otvoreno podupirali Halilovića. Oni su ga ovih dana otvoreno pozvali da odustane od ministarskog mjesta i tako olakša situaciju Alijansi, svojoj stranci, ali i sebi.