Vjesnik: 12. 01. 2002.

»Tuđmanu je podjela BiH bila važnija od priznanja Republike Hrvatske«

ZAGREB, 11. siječnja - U povodu 10. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. Dobroslav Paraga u petak je na konferenciji za novinare iznio, rekao je, neke nepoznate pojedinosti koje su prethodile tom činu. Po njegovim riječima, tadašnji predsjednik Franjo Tuđman sastao se 9. siječnja 1992. s Radovanom Karadžićem i Nikolom Koljevićem te potpisao sporazum kojim je pristao na proglašenje i priznanje Republike Srpske, a bosanski Srbi su se odrekli pomoći Srbima u tzv. krajini.

»Za taj sporazum saznali su zapadni diplomati, a zemlje EU-a vjerojatno 15. siječnja ne bi priznale Hrvatsku da to dva dana prije nije učinio Vatikan. Podjela BiH bila je Tuđmanu važnija i od međunarodnog priznanja Hrvatske, koje je bio spreman žrtvovati«, rekao je Paraga.

Po njegovim riječima, Tuđmanovi dogovori s Miloševićem o podjeli BiH bili su glavni razlog zašto je SAD priznao Hrvatsku tek u travnju 1992. »Postoje dokazi da je Milošević potplaćivao zapadne diplomate, pa je jasno zašto je Tuđman surađivao s njim. Može se očekivati da će podaci o tome izaći u javnost na suđenju Miloševiću«, rekao je Paraga.

On se osvrnuo i na »slučaj Bandić«, rekavši da je zagrebački gradonačelnik s mjesta nesreće pobjegao, jer je u automobilu bio s osobom čiju je prisutnost htio zataškati. Dodao je, među inim, da HDZ nema pravo prozivati Bandića »s obzirom na to da je pokojni ministar obrane Gojko Šušak prije nekoliko godina automobilom usmrtio jednog poznatog zagrebačkog odvjetnika, za što nikad nije odgovarao«.

Marijan Lipovac