Jutarnji list: 12. 01. 2002.

Politički inženjering SDP-a

Već na dan kad je Bandić ponudio mandat na raspolaganje, svi su, gotovo do zadnjeg novinara, znali tehnologiju kojom će ta Bandićeva kvaziostavka biti stavljena izvan snage

Piše: Nino Đula

Izvede li SDP do kraja kazaIišnu predstavu s Milanom Bandićem u glavnoj ulozi, i to baš prema scenariju što ga posljednjih dana u nastavcima objavlju sve naše novine, ukratko sa srcedrapajućim happy endom za zagrebačkoga gradonačelnika, politička načela Račanove stranke, ali i vladajuće koalicije na nacionalnoj razini, bit će uistinu bitno kompromitirana.

Bude li Bandić pošteđen prave političke odgovornosti za nepromišljen, neodgovoran, drzak i nedopustiv bijeg od policije, taj će slučaj ostati težak kamen oko vrata Račanu, SDP-u i koaliciji. Namjera SDP-a da nametne zagrebačkoj Skupštini izglasavanje nepovjerenja Bandiću, jer su izračunali da je to najmanje riskantno za gradonačelnika, podjednako je bahata i nepristojna kao i Bandićev incident. SDP sada želi zaštititi Bandića postavljanjem pitanjaje li on dobar ili loš gradonačelnik. Možda je dobar možda je loš, ali nas to ovdje doista ni najmanje ne zanima. Milan Bandić bježao je pred policijom i to je objavio MUP.

Možda se u SDP-u trenutačno zgražaju nad visinom kriterija koje javnost postavlja pred njihove političare, ali te su kriterije sami sebi postavili demagogijom u političkome govorn i postupcima. Moguće je, naravno, da su Bandićevi prethodnici činili još veće prekršaje od njega, da su u policiji nedopušteno poništili na desetke kaznenih bodova i sebi i svojim rođacima, ali nas to valjda danas neće povesti da se zadovoljimo spoznajom kako smo ipak nešto bolji od njih. Bandić bi, prema tome, trebao biti prva veća SDP-ova žrtva Račanove demagogije: iz državne su uprave otišli neki pomoćnici ministara jer su vozili pod utjecajem alkohola, pa je posve jasno kako je pošteda Milana Bandića, s iskustvom tako rezolutnih sankcija za pomoćnike ministara, neodgovoran politički čin zataškavanja, mnogo karakterističniji za razdoblja u kojima je vladalo jednoumlje i kadje odgovornosti prema javnosti bilo samo deklarativno, a u stvarnosti ne.

Nadalje, Bandićevu sramotu SDP sada pokušava prikriti skretanjem na jedno u ovom času posve nerelevantno, barem drugorazredno pitanje, a to je pitanje lojalnosti koalicijskoga partnera u Zagrebu. Nastoji se gurnuti HNS u neprimjerenu političku trgovinu oko Bandićeve ostavke i onda politički poantirati: mi (SDP) bili smo principijelni i kaznili Bandića, ali umjereno, točno toliko koliko zaslužuje prema težini prekršaja, a oni (HNS) pokazali su se tako nezrelima da su tu načelnu stvar iskoristili za puko političko ucjenjivanje i trgovinu.

Baš sve SDP-ove strukture, od gradskoga ogranka do predsjednika stranke, angažirale su se posljednjih dana u incseniranju prave političke lakrdije, u fingiranje situacije u kojoj je Bandić tobože mislio proći samo sjavnom isprikom, a onda ga je ‘odgovorno i principijelno stranačko vodstvo' tobože primoralo da ponudi mandat na raspolaganje.

Ali već na dan kad je Bandić ponudio mandat na raspolaganje, dakle iste te večeri, svi su, gotovo do zadnjeg novinara, znali tehnologiju kojom će ta Bandićeva kvaziostavka na kraju biti stavljena izvan snage.

Taj politički inženjering, svojstven ipak ne do kraja uredenim demokratskim sistemima i ne do kraja iskreno demokratskim strankama, dovodi i Bandića osobno u nezavidnu situaciju. "Transparentno" i "principijelno" riječi su koje je taman naučio lijepo izgovarati, ali ih više neće moći izustiti bez knedle u grlu.