Vjesnik: 12. 01. 2002.

Potraga za haaškim svjedocima protiv Miloševića

Među imenima svjedoka navodno su predsjednik Srbije Milan Milutinović, te bivši šefovi tajne policije Jovica Stanišić i Rade Marković

ZAGREB, 11. siječnja - Nakon petog pojavljivanja Slobodana Miloševića pred Haaškim sudom, te još otvorene mogućnosti da mu se objedine sve balkanske optužnice, banjolučke Nezavisne novine objavile su da predstavnici tribunala i vlasti u Beogradu pregovaraju sa pedesetak nekadašnjih bliskih Miloševićevih suradnika kao potencijalnim svjedocima optužbe.

Novine se pozivaju na anonimni izvor iz vrha jugoslovenskih i srbijanskih vlasti, a među »kvalitetnim svjedocima« koji bi podržali navode iz svih optužnica protiv Miloševića spominju se predsjednik Srbije Milan Milutinović, te bivši šefovi tajne policije Jovica Stanišić i Rade Marković.

Posebno značenje imalo bi, tvrdi se, svjedočenje nekadašnjeg potpredsjednika savezne vlade Nikole Šainovića u kojega je Milošević imao najviše povjerenja i koji je obično bio zadužen za posebne zadatke u BiH i na Kosovu. Pregovori se navodno vode i s bivšim ministrima policije Vlajkom Stojiljkovićem i Radmilom Bogdanovićem, kao i s generalom Nebojšom Pavkovićem. Spomenuti su i ministri i dužnosnici SPS-a Živadin Jovanović, Živorad Igić, Branislav Ivković, Milorad Vučelić i drugi, kao i to da su haaški istražitelji nekoliko puta razgovarali s biznismenom Bogoljubom Karićem koji je pristao pojaviti se u Haagu kako bi potkrijepio navode iz optužnice.

Glasnogovornik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je za agenciju Beta da nema saznanja o tome tko su svjedoci koji će se pojaviti pred Haaškim sudom u postupku protiv Miloševića. »Svatko tko sudjeluje u tom nečasnom poslu može se dovesti u korelaciju sa srpskim izdajnikom Vukom Brankovićem«, rekao je Ružić novinarima i dodao da se nitko od čestitih i poštenih članova SPS-a neće pojaviti pred sudom u Haagu.

Predsjednik kluba zastupnika socijalista Branislav Ivković demantirao je za beogradski radio B92 da ga je bilo tko kontaktirao u vezi sa svjedočenjem protiv Slobodana Miloševića. Ivković je pojavljivanje imena bivših dužnosnika u javnosti objasnio previranjima u SPS-u i željom da se neke osobe kompromitiraju u javnosti. Igić je također izjavio da ga tužiteljstvo nije kontaktiralo, no da bi njemu bilo drago da bude pozvan, ali ne da dopuni optužnicu nego da je opovrgne.

Bivši jugoslavenski premijer Momir Bulatović izjavio je u Podgorici kako ne namjerava svjedočiti protiv Miloševića, kao i da nikada nije razgovarao s haaškim istražiteljima. »Ne postoji ta prijetnja ili takva ucjena koja bi me prisilila da lažno svjedočim protiv svog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika«, rekao je Bulatović.

Vesna Fabris Peruničić