Vjesnik: 14. 01. 2002.

Nobilo za Blaškića traži oslobađajuću presudu ili obnovu postupka

ZAGREB, 13. siječnja - Žalba Ante Nobila na presudu Haaškog suda generalu Tihomiru Blaškiću bit će u ponedjeljak poslana poštom u Haag. Nobilo, koji se upravo vratio iz Haaga gdje je bio u posjetu Blaškiću, kazao je u nedjelju za Vjesnik da u žalbi traži oslobađajuću presudu ili alternativno, obnovu postupka za svog branjenika.

Nobilo očekuje da će Tribunal njegovu žalbu riješiti u drugoj polovici ove godine. Naime, postoji procedura po kojoj tužiteljstvo na žalbu obrane može dati odgovor, a Nobilo očekuje da će oni za to tražiti dva ili tri mjeseca. Na taj odgovor onda i obrana može dati svoj odgovor, što će i učiniti.

Obrana je iskoristila mogućnost da sroči žalbu na 200 stranica. Pravila Tribunala dopuštaju da se žalba može napisati na najviše 100 stranica. No, s obzirom da je Blaškićev proces najstariji i najdugotrajniji u Haagu, obrana je ishodila udvostručenje žalbe.

Nobilo navodi da se žalba temelji na kombinaciji starih i novih dokaza. »Sve ono što je Blaškić dosad iznosio u svojoj obrani, kroz nove dokumente samo dobiva na snazi«, kaže Nobilo, pojašnjavajući da novi dokumenti iz arhiva HIS-a, Ureda Predsjednika te arhiva Stožera Armije BiH, samo potvrđuju ono što Blaškić tvrdi svih šest godina otkako je u Haagu. »Ono što je Blaškić iznosio u svoju obranu, sada je kroz nove dokaze postalo očito«, kaže Nobilo, dodavši da »time što obrana ne mora ništa mijenjati od onoga što je dosad iznosila u Haagu, jača Blaškićeve šanse i održava kredibilitet obrane«.

Žalba, inače, ima tri osnovna elementa. »U prvom dijelu, žalimo se na pogrešnu primjenu prava«, kaže Nobilo, pojašnjavajući da se radi o tome da je Haaški sud u presudi, preširoko tumačio Blaškićevu zapovjednu odgovornost. Naime, obrana smatra da se Sud trebao ograničiti na direktnu odgovornost, odnosno da optuženi odgovara samo ako je zapovjedio zločin.

»U Blaškićevu slučaju, Tribunal je zapovjednu odgovornost proširio tako da postoji odgovornost u slučaju da se na neko područje šalju vojne jedinice u kojima su osobe sumnjive i kriminalne prošlosti. Sud smatra da u takvim slučajevima, zapovjednik mora pretpostaviti da bi te jedinice mogle napraviti zločin«, kaže Nobilo, koji smatra da se zapovjedna odgovornost mora ograničiti samo na izravnu naredbu zločina.

Što se tiče Ahmića, obrana želi dokazati da Blaškić nije mogao pretpostavljati da će tamo biti napravljen zločin jer ništa nije upućivalo da će se to dogoditi. »Naime, "Ahmića prije Ahmića" nije bilo jer do pokolja u tom selu, takvih zločina nije bilo«, kaže Nobilo.

Obrana osporava i Blaškićevu odgovornost za zločine počinjene na području Kiseljaka.

Biljana Bašić