Vjesnik: 14. 01. 2002.

Prvi put u povijesti blokiran račun Dinama: Prosinečkom treba isplatiti 792.502,41 eura s kamatama

Toliko, naime, Prosinečkom Dinamo duguje za naknadu osobnoga dohotka, a račun je blokiran odlukom Općinskoga suda u Zagrebu / Račun bi trebao ostati blokiran dok se ne završi sudski postupak / U ponedjeljak će se na konferenciji za novinare odvjetnica Prosinečkoga i njegov otac Đuro očitovati na privremenu mjeru i cijeli sudski postupak

ZAGREB, 13. siječnja - Odlukom zagrebačkoga Općinskog suda privremenom je mjerom od 9. siječnja 2002. prvi put u povijesti blokiran račun NK Dinamo š.d.d. u iznosu od 792.502,41 eura koliko taj klub duguje za naknadu osobnoga dohotka svom bivšem igraču Robertu Prosinečkom.

Naime, to je rješenje 9. siječnja, a na zahtjev nogometaševe zastupnice, odvjetnice Gordane Lazović, donijela sutkinja Općinskoga suda Morena Šporčić Beti. Rješenjem se nalagalo Zavodu za platni promet da blokira račun maksimirskoga kluba te da se Prosinečkom isplati spomenuti iznos s pripadajućim kamatama počevši od 1. rujna prošle godine, pa do isplate navedenoga iznosa u kunskoj protuvrijednosti po tečaju Hrvatske narodne banke.

Kamate bi trebale biti isplaćene po stopi koju Zagrebačka banka plaća na devizne štedne uloge po viđenju u mjestu ispunjenja. Spomenuta privremena mjera, navodi se u obrazloženju, ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja parničnog postupka između Roberta Prosinečkog i Dinama ili drukčije odluke Suda, a protiv spomenutog rješenja nije dopuštena posebna žalba ni prigovor.

Tako je 11. siječnja oko 14 sati stiglo rješenje u ZAP koji je i blokirao Dinamov račun. Odvjetnica Gordana Lazović za ponedjeljak je zakazala i konferenciju za novinare na kojoj će se ona i otac nogometaša Đuro Prosinečki očitovati na privremenu mjeru i cijeli sudski postupak.

Sudski postupak na Općinskom se sudu vodi zbog neispunjavanja obveze maksimirskoga kluba o isplati osobnog dohotka sadašnjem igraču engleskog Portsmoutha Robertu Prosinečkom.

Naime, Prosinečki i Dinamo potpisali su sporazum o prekidu radnog odnosa koji je počeo 30. ožujka 1998. godine i trebao trajati do 31. srpnja 2002. godine, za koji mu je klub trebao isplatiti dogovoreni iznos od tadašnjih 1,550.000 njemačkih maraka.

Tako su 27. lipnja 2000. potpisali sporazum o tri obročne isplate osobnog dohotka. Prvoga dana prosinca 2000. godine 500 tisuća maraka, 1. lipnja 2001. također 500 tisuća maraka i 1. prosinca prošle godine 550 tisuća maraka.

No, kako klub nije platio prvu ratu 15. siječnja prošle godine potpisan je aneks ugovora po kojem svi obroci trebaju biti isplaćeni odjedanput, i to 1. rujna 2001. godine. No, s obzirom da klub ni tada nije uplatio dogovoreni iznos, 5. rujna Robert Prosinečki podigao je tužbu na Općinskom sudu, tražeći, između ostaloga, i privremenu mjeru blokiranja računa.

Mladen Bokulić