Jutarnji list: 14. 01. 2002.

HERCEGOVAČKA BANKA Prošlo je gotovo devet mjeseci od upada snaga SFOR-a i uvođenja prisilne uprave u središtu banke u Mostaru

Petritsch za idući tjedan najavio kaznene prijave

U sljedećih nekoliko dana bit će podnesene prve kaznene prijave za kriminal u Hercegovačkoj banci, najavio je Wolfgang Petritsch, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu. Kaznene prijave najavljuju se od travnja, kad je uvedena privremena uprava u Hercegovačku banku.

Otkriven sustav pranja novca

- Kako istraga odmiče, sve je više dokaza koji pokazuju da je Hercegovačka banka ustrojena da bi se opljačkali štediše. Već sada imamo jasan sustav pranja novca, nelegalnih transakcija i bogaćenja pojedinaca preko leđa običnih hrvatskih štediša - izjavio je Petritsch za jučerašnji Dnevni avaz. O imenima nije želio govoriti, osim da je riječ o dioničarima banke koji spadaju u vodeće ličnosti u Hercegovini i HDZ-u.

Petritsch je 7. studenoga donio odluku o izmjeni zakona o bankama kojom je omogućena isplata štedišama Hercegovačke banke s ulogom do 5000 njemačkih maraka. Prema podacima Privremene uprave, ukupan iznos štednih uloga građana u toj banci iznosi 16 milijuna maraka. Bivši direktor banke Ivica Karlović tvrdi da je u trenutku upada u banku bilo gotovo 40 milijuna maraka u trezoru, poslovnicama i na računima banke.

Pravo na isplatu štednih uloga

Petritschevom odlukom određeno je da pravo na isplatu nemaju dioničari s udjelom većim od pet posto, vodstvo banke i zaposleni u računovodstvu te njihova rodbina. Objavljena su dva interna popisa s imenima Ijudi koji nemaju pravo na podizanje štednih uloga. Na prvom popisu, prema priopćenju privremene upraviteljice Toby Robinson, nalaze se članovi uprave, upravnog i nadzornog odbora, dioničari s udjelom većim od pet posto te njihova rodbina do trećeg koljena. Na drugom popisu su osobe koje su pridonijele financijskoj nestabilnosti banke.

Zato što se njegovo ime našlo na popisu, predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar Slavo Kukić najavio je da će tužiti Toby Robinson jer to smatra pritiskon u sporu oko vlasništva nad Eronetom. U skladu s odlukom federalne Agencije za privatizaciju, nova uprava HPT-a traži poništenje ranije predaje 51 posto udjela u Eronetu trima tvrtkama u vlasništvu Hercegovačke banke, no privremena uprava želi zadržati Eronet za financiranje vlast troškova.

S. Pavić

Tko bi sve mogao biti optužen?

SARAJEVO - Osim direktora banke Ive Karlovića, te predsjednikom UO Ante Jelavića, optuženi bi mogli biti i vlasnici tvrtki koje su sudjelovale u nelegalnom poslovanju s Bankom. Nezakonitosti su povezane s načinom osiguranja dioničkog kapitakla kao u slučaju tvrtke Antonio trade. Drugi oblik nezakonitosti privremena Uprava objasnila je primjeru tvrtke Montor M, a koja je navodno u vlasništvu Hrvatske zajednice Herceg Bosne. (G. K.)