Vjesnik: 14. 01. 2002.

Radio Slobodna Europa seli u Tallin ili Budimpeštu?

ZAGREB, 13. siječnja - Uredništvo Radija Slobodne Europe (Radio Free Europe/Radio Liberty - FRE/RL) ozbiljno razmišlja o preseljenju iz Praga u Tallin ili Budimpeštu, piše praški dnevnik Lidove noviny. Riječ je očito o reakciji čelništva RFE/RL na sve jače pritiske socijaldemokratske vlade premijera Miloša Zemana da se ta radio postaja, koja iz Praga emitira program u sve dijelove svijeta već sedam godina, iz sigurnosnih razloga preseli iz najstrožeg centra Praga.

Smještena je u zgradi bivšega federalnog parlamenta, koju im je 1995. godine tadašnja vlada Vaclava Klausa iznajmila za simboličnu jednu krunu dnevno. Lidove noviny zaključuju da bi odlazak Radija Slobodna Europa iz Praga značilo međunarodnu sramotu za Češku.

Spor je počeo nakon što je češka kontraobavještajna služba doznala da se priprema teroristički napad na tu postaju, koju teroristi smatraju »simbolom američkoga kapitalizma« (postaju financira američki kongres). Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti, a zgradu RFE/RL čuvaju betonski blokovi i oklopljeni transporteri češke vojske. Češka vlada zauzela je čvrsti stav da Radio Slobodu Europu treba iz sigurnosnih razloga preseliti iz centra Praga na novu lokaciju, a u tome su dobili jednodušnu podršku i oporbe. No, šef RFE/RL Thomas Dine ocjenjuje ta nastojanja kao »ustupak terorizmu« i kao kršenje službenog poziva češke vlade iz 1995. godine.

Ta prepucavanja između premijera Zemana i šefa RFE/RL Thomasa Dinea zatekla su ministarstvo vanjskih poslova, za koje je, prema ocjeni glasnogovornika tog ministarstva Aleša Pospišila, »dosadašnja suradnja bila susretljiva«. Ističe da o preseljenju RFE/RL iz Praga zasad nitko službeno nije govorio, a sve će se raspraviti kad se Thomar Dine vrati iz Washingtona. Njegov dolazak očekuje se 23. siječnja.

Vlado Bojkić