Vjesnik: 15. 01. 2002.

Šest kandidata za glavnog urednika Televizije, pet za Radio

Kandidati za HTV Nemčić, Hum, Sušec, Ulaga-Valić, Luks i Ježić, a za HR Tomislav Radić, Duško Radić, Veršić, Pajalić i Travaš / Milić i Šafer među onima s nepotpunom prijavom

ZAGREB, 14. siječnja - Marija Nemčić, v. d. urednice HTV-a, te djelatnici HTV-a Silvije Hum, Božo Sušec, Jasna Ulaga-Valić, Silvija Luks-Kalogjera i Branimir Ježić kandidati su za glavnog urednika Hrvatske televizije. Od 12 prijava poslanih na natječaj za glavnog urednika HTV-a, tih šest kandidata poslalo je sve potrebne dokumente, a ostale prijave bile su nepotpune.

Tročlano povjerenstvo Vijeća HRT-a u ponedjeljak je objavilo i imena kandidata za glavnog urednika Hrvatskoga radija. Od šest prijava pet ih je potpunih.

Prihvaćene su prijave Duška Radića, sadašnjeg glavnog urednika HR-a, Davora Travaša, komentatora u riječkom studiju, Miljenka Pajalića, nekadašnjeg urednika Radija, a sada urednika Revije HAK, Domagoja Veršića, v.d. urednika informativnog programa Hrvatskog radija i djelatnika HR-a Tomislava Radića. Nevažeću prijavu za glavnog urednika Radija poslala je Tanja Markeljević s deska HR-a.

Nepotpunu dokumentaciju za glavnog urednika HTV-a poslali su Goran Milić, Mladen Schwartz, Branko Ištvančić, Miroslav Šafer, Milica Maravić i Branimir Rajaković-Bučan koji nije naveo ni za koje se mjesto natječe.

Povjerenstvo u kojem sjede članovi Vijeća HRT-a Nada Gačešić-Livaković, Stjepan Lice i Ante Čović, razmatralo je svih 18 prijava koje su pristigle do 7. siječnja. Sa svim kandidatima čije su prijave verificirane, članovi Vijeća HRT-a razgovarat će na sjednici Vijeća za desetak dana. Kandidati će se morati predstaviti i javno odgovarati na pitanja članova Vijeća. Glasovanje o glavnom uredniku bit će tajno, a za izbor je potrebna natpolovična većina glasova prisutnih članova Vijeća.

Propozicije za natječaj bile su vrlo jasne: tražila se visoka stručna sprema humanističkog, društvenog ili umjetničkog usmjerenja, što su zadovoljili svi kandidati, najmanje pet godina radnog iskustva na uredničkim ili novinarskim poslovima vezanim uz radio ili televiziju, aktivno znanje najmanje jednog stranog jezika, te poznavanje tehnologije proizvodnje i emitiranja programa.

Kandidati su uz životopis morali priložiti izjavu da nisu stranački ili državni dužnosnici, zatim programsku i uređivačku koncepciju javnog radija odnosno televizije, programski ustroj, te kriterije za prijedlog urednika pojedinih programskih cjelina.

Milić: Savjetovat ću se s pravnicima

Goran Milić - koji je, prema kuloarima, uz Mariju Nemčić bio jedan od favorita za glavnog urednika HTV-a - nije poslao sve dokumente na natječaj. Naime, nije predao izjavu da nije državni ili stranački dužnosnik, a nedostajala je i potvrda o prebivalištu, umjesto koje je poslao presliku osobne iskaznice. Milić je izjavio u ponedjeljak za Vjesnik da će se posavjetovati s pravnicima, pa će onda vidjeti što će poduzeti. »Ne vjerujem da će Vijeće HRT-a biti tako restriktivno«, smatra Milić, no, prema sadašnjim uvjetima, njegovu prijavu Vijeće neće ni razmatrati.

Anuška Fjorović