Vjesnik: 15. 01. 2002.

Obustava stegovnog postupka protiv Zoričića i Šimića

Sedmi sabor HDZ-a održat će se 21. i 22. travnja / Ukupno će biti 2000 izaslanika, broj izaslanika Mladeži i zajednica HDZ-a ostaje isti kao dosad / Unutarstranački izbori počinju 1. veljače / Obustavu stegovnog postupka dogovorili Sanader i Pašalić?

ZAGREB, 14. siječnja - Sedmi opći Sabor HDZ-a održat će se 21. i 22. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a unutarstranački izbori počinju 1. veljače, odlučio je Središnji odbor HDZ-a, održan u ponedjeljak u stranačkim prostorijama. Odbor je raspravljao i o Poslovniku o provedbi unutarstranačkih izbora do 7. sabora. Najvažnija je odluka da za Mladež HDZ-a i za šest stranačkih zajednica ostaju kvote izaslanika kakve su bile i dosad. Tako će od ukupno 2000 izaslanika Mladež imati njih 250, dok će zajednice davati po 20 predstavnika. Dr. Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, međutim, istaknuo je kako bi broj izaslanica Zajednice žena Katarina Zrinski ipak trebalo biti veći, a neslužbeno se doznaje da će ih najvjerojatnije biti 40.Sjednici Središnjeg odbora prethodile su dvije sjednice Predsjedništva HDZ-a. Na početku sjednice Središnjeg odbora Bosiljko Mišetić i Petar Šale zatražili su, naime, da se definira status Ante Zoričića i Mate Šimića, protiv kojih se vodio stegovni postupak. Predsjedništvo je odlučilo da se stegovni postupak protiv njih obustavi, uz obrazloženje, kako ga je izložio dr. Sanader, da je to pokazatelj snage i jedinstva stranke. Neki su, međutim, podsjetili da je prije tri dana istekao rok u kojem je HDZ-ov Časni sud trebao donijeti odluku o Zoričiću te da je to zapravo pravi razlog obustave stegovnog postupka. Ima i onih koji ističu da je ta odluka zapravo posljedica niza razgovora što su ih ovih dana vodili dr. Sanader i dr. Ivić Pašalić, koji je, inače, tražio obustavu stegovnih postupaka, jer se po njegovu sudu članovi ne smiju kažnjavati zbog verbalnog delikta.

Sanader je komentirao i najavu predsjednika HSP-a Ante Đapića o prekidu koalicijskih odnosa HSP-a i HDZ-a na lokalnoj razini te rekao da će se uskoro susresti s Đapićem. Uz opasku kako se ne želi miješati u rad drugih stranaka, HDZ-ov predsjednik ipak je rekao kako smatra da bi HSP trebao prepustiti svojim ograncima da odluče s kim će koalirati. Zamoljen da komentira obustavu stegovnog postupka protiv njega, Ante Zoričić iz Mladeži HDZ-a samo je kratko ustvrdio kako je to »velika pobjeda unutarstranačke demokracije«.

Andrea Latinović