Slobodna Dalmacija: 15. 01. 2002.

ODVJETNICI ANTO NOBILO I RUSSELL HAYMANN PREDALI ŽALBU NA PRVOSTUPANJSKU HAAŠKU PRESUDU

Za Tihomira Blaškića zatraženo oslobađanje ili novo suđenje

U žalbi na presudu koju su predali Blaškićevi branitelji traži se, slijedom novih i do sada nepoznatih dokaza, oslobađajuća presuda za generala Blaškića ili novo suđenje

Piše: Bisera LUŠIĆ

ZAGREB/HAAG — Odvjetnici generala Tihomira Blaškića, Anto Nobilo i Russell Haymann, u ponedjeljak su predali žalbu na prvostupanjsku presudu iz ožujka 2000. godine kojom je Blaškiću izrečena zatvorska kazna od 45 godina zatvora.

Nakon što je istekao rok za podnošenje žalbe, tužiteljstvo će, odlukom Sudskoga vijeća, dobiti nekoliko tjedana za razmatranje žalbe, a zatim će Blaškićevi branitelji na temelju odgovora tužiteljstva imati priliku dati svoje viđenje na argumente suprotne strane. Nakon toga će Tribunal donijeti odluku o početku drugostupanjske rasprave. Odvjetnik Anto Nobilo očekuje da bi se ta odluka mogla donijeti do početka ljetne stanke u radu Suda, odnosno do kolovoza.

U žalbi na presudu koju su predali Blaškićevi odvjetnici traži se, slijedom novih i do sada nepoznatih dokaza, oslobađajuća presuda za generala Blaškića ili novo suđenje, odnosno ukidanje prvostupanjske presude zbog promijenjenog činjeničnog stanja.

- Dokumentacija koju smo predali u žalbi nije bila dostupna ni obrani niti tužiteljstvu do 3. siječnja 2000. godine. Bivša vlast nije željela predati te dokumente čak ni po cijenu sankcija. No, sada je situacija drukčija i pokazat će se da se general Blaškić cijelo vrijeme branio istinom, za koju sada imamo i dokaze. Obrana kakvu smo postavili 1997. godine neće se mijenjati, već će se na temelju novih dokumenata koje sada imamo pokazati da smo cijelo vrijeme obranu temeljili isključivo na istini - naglašava odvjetnik Anto Nobilo.

Predsjednik Stipe Mesić u ponedjeljak je pak potvrdio da su Vladinu Uredu za suradnju s Haagom dostavljeni svi zatraženi dokumenti radi podnošenja žalbe na presudu generalu Blaškiću. Šef države naglasio je tako da će Sud biti krajnja instancija koja će pokazati jesu li oni korisni Blaškićevoj obrani, a službeni Pantovčak i dalje će surađivati s Haagom, kada se i ako to bude tražilo od Ureda predsjednika.

- Onoliko koliko sam ja upoznat s tim dokumentima, oni će koristiti obrani generala Blaškića - smatra predsjednik Mesić.

Početak radnog tjedna u Haagu nije za sada donio nikakve vijesti u vezi sa sudskom odlukom o privremenom puštanju na slobodu generala Rahima Ademija.

Kako bi pojasnio jamstva hrvatske Vlade, u Haag će otputovati vicepremijer Goran Granić, a prema najavama iz centrale Tribunala, pitanje hoće li general Ademi uskoro privremeno kući trebalo bi biti razriješeno već ovoga tjedna.