Večernji list: 15. 01. 2002.

PRIVATIZACIJA DRŽAVNIH TVRTKI

Fižulić u SAD-u traži kupce za Inu, HEP i Janaf

Vlada bi uskoro mogla donijeti odluku o objavljivanju neobvezujućeg tendera za prodaju Croatia osiguranja, doznaje se iz krugova oko Ministarstva gospodarstva. Prikupljanjem neobvezujućih ponuda, Vlada želi sama testirati interes potencijalnih kupaca i moguću tržišnu cijenu. Procjene vrijednosti te osiguravateljske kuće, do kojih je došla profesionalna konzultantska tvrtka, Vladu nisu zadovoljile. U Vladi, naime, kažu da se ne žele osloniti samo na procjenu sadašnje vrijednosti Croatia osiguranja, jer smatraju da se s tom osiguvarajućom kućom prodaje kupcima vrlo zanimljivo tržište, koje će se brzo razvijati, pogotovu u pogledu životnih osiguranja. Drugim riječima, tko danas kupuje Croatia osiguranje, s tim ulogom možda kupuje i veliku buduću zaradu, a u Vladi žele da i taj element cijene bude uključen u konačni ugovor.

Prema neslužbenim informacijama, tvrtka je bila procijenjena na oko 130 milijuna eura. Namjera je Vlade bila prodati 51 posto udjela. No, kako je državni proračun sada relativno lako zakrpati drugim izvorima prihoda, Vlada neće srljati u privatizaciju Croatia osiguranja pod svaku cijenu.

Službeni izvori ne žele govoriti ni o procijenjenoj vrijednosti ni o potencijalnim kupcima. - Istina je jedino da ćemo ići na prikupljanje neobvezujućih ponuda - kaže vrlo mjerodavni izvor koji je, međutim, inzistirao na tome da ostane anoniman.

U prvim danima veljače, kako doznajamo, vodeći ljudi Ine, HEP-a i Janafa s Gorankom Fižulićem posjetit će Ameriku. Razlog tome je Croatia Energy Conference, koja će se održati u Washingtonu, a na kojoj bi trebala biti predstavljena i tri hrvatska poduzeća koje čeka privatizacija. Bit će to svojevrstan test za poslovne ljude, ali i predstavnike hrvatskih poduzeća na kojem će se vidjeti postoji li (i koliko) raspoloženja za kupnju, odnosno ulaganja stranog kapitala u Inu, HEP i Janaf.

D. Knežević, Z. Cesar