Večernji list: 15. 01. 2002.

BiH: OZLOGLAŠENI RATNI ZLOČINCI SVE BLIŽI HAAGU

Karadžića lovi 300 rangera

SARAJEVO - Pripadnici posebnih postrojba američke vojske u aktivnoj su potrazi za najtraženijim ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. To su objavile jučer banjalučke Nezavisne novine.

Taj list citira neimenovane izvore stabilizacijskih snaga (SFOR) i međunarodne zajednice u BiH, koji tvrde kako je oko tri stotine američkih rangera odnedavno razmješteno na graničnom području između BiH, Srbije i Crne Gore te na planinama Zelengori i Romaniji, često navođenima kao mjestima Karadžićeva skrivanja.

Nakon analize podataka koje su dostavili izvidnici s terena, američki su specijalci na području BiH raspoređeni prije dva tjedna, a sastavni dio operacije navodno je čvrst dogovor s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem da Karažić neće biti pušten preko granice u slučaju potjere.

Prema pisanju banjalučkog dnevnika, izručenje Ratka Mladića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) također je sve sigurnije nakon što je nedvojbeno ustanovljeno da se skriva u Beogradu. O njegovu se izručenju, tvrdi list, vode "vrući pregovori" između Beograda i Den Haaga. (H)