Vjesnik: 15. 01. 2002.

Vojska FBiH pred bankrotom

MOSTAR, 14. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Vojska Federacije Bosne i Hercegovine definitivno je pred bankrotom. Poslijeratni dugovi federalnog Ministarstva obrane i Vojske Federacije prešli su pola milijarde konvertibilnih maraka, uz strahovanja kako to nije i konačna brojka.

Unatoč činjenici da je vojni rok u BiH skraćen na šest mjeseci, Vojska Federacije nikako ne može »isplivati« iz velikih dugova, pa su ročnici kod svojih kuća nego u vojarnama, jer i samo njihovo izdržavanje, da se ne govori o usavršavanju i uvježbavanju, jednostavno je u postojećim okolnostima preskupo za državu.

Uglavnom iz sličnih razloga, a na tragu nekih ranije potpisanih sporazuma o smanjenju vojnih efektiva, već u idućih nekoliko tjedana bez posla će u Vojsci Federacije, prema najavama iz Ministarstva obrane, ostati 10.000 do 12.000 ljudi. To bi barem donekle moglo rasteretiti funkcioniranje federalne vojske, odnosno njezine dvije komponente, ali će, s druge strane, izazvati pravi socijalni šok u zemlji ionako već bačenoj »na koljena«, a gospodarska kriza i nezaposlenost dotaknut će samo dno.

Analiza dostavljena federalnoj vladi pokazuje kako Vojska Federacije i federalno Ministarstvo obrane duguju najmanje 570 milijuna konvertibilnih maraka. Muslimanska strana, k tomu, iznosi sumnje u brojke vezane za dug hrvatske komponente, a ministar Mijo Anić ističe kako još uvijek ne posjeduje kompletnu dokumentaciju HVO-a. Ukupan dug muslimanske komponente VF-a iznosi 355.190 KM, pri čemu računi za neplaćenu električnu energiju, vodu, PTT usluge i sl. prelaze nevjerojatnih 11 milijuna KM. Prema dobavljačima dug je 10,5 milijuna KM, a neisplaćene plaće, topli obroci, regresi, zdravstveno i mirovinsko osiguranje kod njih sežu do vrtoglavih 260 milijuna KM.

Hrvatska je komponenta dužna dobavljačima 4 milijuna KM, a vrijednost neisplaćenih plaća i doprinosa je preko 169 milijuna KM. Samo na plaće otpada 77 milijuna, što, opet, spočitava Anićev zamjenik Ferid Buljubašić, držeći taj podatak »neutemeljenim«. On ističe i kako je naprosto nemoguće da za muslimansku komponentu doprinosi iznose 10 milijuna, a za hrvatsku 10,6 milijuna, ako se zna da je brojno stanje u Ministarstvu i VF-u dvije trećine naspram jedne od ukupnog broja zaposlenih. FMO i VF su od pravnih i fizičkih osoba tuženi za 22 milijuna KM (neizmirene obaveze i neplaćeno korištenje objekata i šteta u privatnom vlasništvu), a stalno pristižu i nova »otkrića«.

Mario Marušić