Vjesnik: 15. 01. 2002.

Pavković: Momčilo Perišić planirao vojni udar 1997.!

Zapovjednik jugoslavenske vojske ocijenio je da njegov prethodnik ima najmanje moralnog prava govoriti o Haagu kad je već u Hrvatskoj osuđen za zločine »koje je tamo počinio«

ZAGREB, 14. siječnja - Zapovjednik glavnog stožera Vojske Jugoslavije general-pukovnik Nebojša Pavković izjavio je da je bivši zapovjednik VJ Momčilo Perišić 1997. godine planirao vojni udar u skladu s kojim je trebao likvidirati i sve tadašnje oporbene lidere, sadašnje koalicijske partnere«.

Odgovarajući na Perišićeve optužbe da su »Vojislav Koštunica i Nebojša Pavković dvije hendikepirane ličnosti koje u ovom trenutku jedna drugu čuvaju«, Pavković je za beogradski dnevnik Glas javnosti u ponedjeljak rekao: »Perišić je izgubio kompas i sve kriterije lijepog ponašanja i krenuo s osobnim uvredama koje za mene nisu karakteristične, pa ne želim daljnju raspravu«. Pavković se nije zaustavio na ovim uvredama nego je nastavio: »Perišić je jedan fulirant koji posljednjih pet godina, krijući se iza funkcija na kojima se nalazi, radi najprljavije stvari protiv naroda, države i vojske«. Komentirajući Perišićeve tvrdnje da će završiti u Haagu, Pavković je ocijenio da Perišić ima najmanje moralnog prava govoriti o Haagu kad je već u Hrvatskoj osuđen za zločine koje je tamo počinio.

Ovaj zluradi komentar zapravo je Pavkovićev opetovani odgovor na Perišićeve uporne tvrdnje da bi morao napustiti mjesto zapovjednika jugovojske s obzirom na posljedice zajedničkog posla koji je obavio sa svojim bivšim šefom Slobodanom Miloševićem. Pavković mu je na to slao ping-pong odgovore kako se ne osjeća dužnim napustiti mjesto ako ga predsjednik Koštunica tu želi te da bi Perišić trebao svakako prije napustiti mjesto potpredsjednika vlade Srbije s obzirom na već donesenu presudu u Hrvatskoj.

Pavković je podsjetio na neke događaje: »Iako se prikazuje kao veliki vojskovođa i ratnik, vojska najbolje zna kako je ratovao i kako je sa sigurne udaljenosti topništvom gađao gradove.

Prije svega, on se treba zabrinuti za ono što je činio u Republici Srpskoj Krajini, Slavoniji, Republici Srpskoj, a posebno u Žepi i na Koševu kod Sarajeva«.

Pavković podsjeća i na detalje: »Perišić bi trebao objasniti kako je na Koševu poginulo osam, a ranjeno sedam najboljih specijalaca Vojske Jugoslavije zato što je on organizirao i zapovijedao akcijom. O tome kakav je zapovjednik bio govori i činjenica da je tom akcijom upravljao sa skijaških terena na Kopaoniku«.

Potpredsjednik srbijanske vlade Momčilo Perišić obećao je da će ubrzo komentirati navode generala Pavkovića. U međuvremenu, stranka Socijaldemokracija (SD), na čijem je čelu još jedan bivši general Vuk Obradović, demantirala je Perišićeve navode kako su ga svojedobno svi lideri koalicije DOS, s izuzetkom Koštunice, molili da se 5. listopada 2000., kad je oporba preuzela vlast, vrati na čelo glavnoga stožera i sredi stanje u vojsci. »Obradović je predlagao da se odmah obavi nekoliko konkretnih kadrovskih promjena u VJ, ali je uvažio stav predsjednika Koštunice da s tim ne treba žuriti. Tada nitko nikoga nije molio da preuzme dužnost načelnika GS-a«, stoji u priopćenju stranke koje također može poslužiti u konačnom obračunu vojno-političke nomenklature unutar vlasti Srbije i Jugoslavije koji je očito na pomolu.

Vesna Fabris Peruničić