Novi list: 16. 01. 2002.

ŠOKANTNI PODACI O RADU ŽUPANIJSKOGA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA U BJELOVARU

Bjelovarsko odvjetništvo štitilo Đuru Dečaka

Afera s kreditom Đure Dečaka nije procesuirana zbog kočenja Pavla Piršljina, danas zamjenika, a u doba HDZ-a županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru

ZAGREB - Bivši županijski državni odvjetnik u Bjelovaru Pavle Piršljin, koji je prošle godine premješten na položaj zamjenika državnoga odvjetnika, kočio je procesuiranje kaznenih prijava protiv bivšega virovitičko-podravskog župana Đure Dečaka. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih “afera kredit”, o kojoj je naš list iscrpno izvijestio, već godinu dana nije procesuirana, doznali smo u bjelovarskome ŽDO-u.

Na temelju prijave virovitičke policije, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici dostavilo je 15. siječnja 2001. godine ZDO-u u Bjelovaru kaznenu prijavu protiv Đure Dečaka, vlasnika autokuće “Veličan” Franje Veličana te Dečakova zamjenika na položaju župana Ive Horvata. Osumnjičeni su za sudjelovanje u nelegalnu podizanju i korištenju županijskoga kredita od 35 milijuna kuna za pomoć poljoprivrednicima. Županijski državni odvjetnik Pavle Piršljin na to je reagirao tako da je na omotnicu predmeta upisao kako se čeka dovršenje jedne druge istrage protiv Franje Veličana. No, ni kada je ta istraga u lipnju prošle godine okončana, Piršljin nije učinio ništa kako bi procesuirao čudne poslove oko spomenutoga kredita.

To nije jedini propust bivšega bjelovarskog županijskog tužitelja. ŽDO u Bjelovaru je 24. kolovoza 2000. godine zaprimio kaznenu prijavu protiv Đure Dečaka u kojoj ga se povezuje s kaznenim djelima u propalome nogometnom klubu “Mladost 127.” iz Suhopolja te za neke događaje iz ratnog razdoblja. Četiri dana kasnije, 28. kolovoza, Pavle Piršljin na omotnicu spisa napisao je da su “nezakonitosti neodređeno opisane” i tako je prijava zaboravljena.

Nekoliko mjeseci kasnije, 14. veljače 2001. godine, bjelovarski ŽDO zaprimilo je još jednu službenu zabilješku, odnosno kaznenu prijavu, protiv Đure Dečaka. I taj je predmet propao u bezdan ladica Pavla Piršljina.

Nije drukčije ni s nalazom Državne revizije o radu Virovitičko-podravske županije za 1999. godinu, koji je Piršljin “adaktirao 14. svibnja 2001.”. Stoga ŽDO u Bjelovaru nije ni dobio izvješće virovitičke policije o tome slučaju. Predmet je naknadno reaktualiziran, pa treba očekivati da će se ipak doznati kako je trošen novac građana

Virovitičko-podravske županije.

Podsjetimo: ŽDO u Bjelovaru posljednjih je mjeseci pokrenuo istrage i procesuiranje slučajeva ratnih zločina u Bjelovaru i Virovitici. Osim tih predmeta, koji su pokrenuti s deset godina zakašnjenja, doznajemo kako je novu garnituru u odvjetništvu dočekalo “i tisuću predmeta poput ovih o Dečaku”, a koje je Pavle Piršljin od vlastitih službenika godinama uspješno skrivao.

Čini se ipak da će se stvari pokrenuti s mrtve točke. Virovitičko-podravski župan Ivan Begović pismeno se ŽDO-u žalio na sporost postupka u istrazi o kreditu, obavijestivši o tome i državnoga odvjetnika Radovana Ortynskog.

Nova bjelovarska županijska državna odvjetnica Branka Merzić, koja od preuzimanja dužnosti 3. kolovoza 2001. godine u zapuštenu ustanovu nastoji uvesti reda, objedinila je kaznene prijave protiv Đure Dečaka. Sljedećih dana, također, i ona će Ortynskog obavijestiti o stanju u svojemu uredu, koji pokušava konsolidirati izvlačeći iz ladica čak i predmete koje je Piršljin označio “adaktiranima”.

Boris PAVELIĆ