Novi list: 16. 01. 2002.

OSAM GODINA NAKON ŠTO JE HVO SRUŠlO STARI MOST U MOSTARU

Hrvatska za stari most donirala 4,6 milijuna kuna

ZAGREB - Hrvatska je iz ovogodišnjega državnog proračuna za obnovu Staroga mosta u Mostaru donirala 4,6 milijuna kuna, odnosno oko 750.000 eura, potvrdio je jučer našemu listu pomoćnik ministra vanjskih poslova Mislav Kukoč.

“Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Vlada je 20. prosinca odlučila za obnovu mosta izdvojiti 4,6 milijuna kuna”, kazao je Kukoč dodajući da je novac već uplaćen.

Prilog je to Hrvatske širokoj međunarodnoj akciji “Mostarsko kulturno nasljeđe” (Mostar cultural heritage) u kojoj mnoge zemlje Europe i svijeta obnavljaju Stari most i druga blaga staroga Mostara, uništena u hrvatsko-bošnjačkome ratu 1993 godine.

“Hrvatska je to učinila ispunjavajući svoje moralne i političke obveze”, kazao je Kukoč.

Stari most, spomenik kulture svjetskoga glasa koji je u 16. stoljeću sagradio graditelj Hajrudin, srušen je iz tenka HVO-a u 9. studenoga 1993. Tko je za to odgovoran, ne zna se ni danas, unatoč istrazi koju je prošle godine pokrenuo sud u Mostaru. Obnova mosta započela je 1997. Zdanje se obnavlja graditeljskom tehnikom kakvom je i građeno, a 2004. trebalo bi biti svečano otvoreno. Proteklih godina o obnovi Staroga mosta u službenoj se Hrvatskoj šutjelo, a država je za taj posao bila izdvojila - 40 000

tisuća kuna.

B. PAVELIĆ