Vjesnik: 16. 01. 2002.

Vijeće sigurnosti produžilo mandat promatračima na Prevlaci

ZAGREB/ NEW YORK, 15. siječnja - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je u ponedjeljak navečer Rezoluciju 1387, kojom se mandat UN-ovih vojnih promatrača na poluotoku Prevlaci (UNMOP) produžava do 15. srpnja 2002. godine.

»Vijeće sigurnosti odobrava vojnim promatračima UN-a nastavak promatranja demilitarizacije poluotoka Prevlake do 15. srpnja 2002. godine, i traži od glavnog tajnika da redovito izvještava Vijeće«, stoji u Rezoluciji. U Rezoluciji se pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa između vlada Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, te uspostava međudržavnog Pograničnog povjerenstva.

Vijeće sigurnosti isto tako traži od svih strana da pojačaju napore prema trajnom rješenju »spornog pitanja Prevlake u skladu s člankom 4 Sporazuma o normalizaciji odnosa«.

Rezolucija UN-a isto tako poziva strane da nastave izvješćivati glavnog tajnika UN-a o statusu bilateralnih pregovora i o radu Pograničnog povjerenstva.

U Rezoluciji se još jednom potvrđuje neovisnost, suverenost i teritorijalni integritet Republike Hrvatske unutar međunarodno priznatih granica.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan prošlog je tjedna Vijeću sigurnosti predložio da se mandat produži do 15. srpnja. Stalni hrvatski predstavnik pri UN-u u New Yorku Ivan Šimonović uputio je prije toga pismo VS-u u kojem je ustvrdio da je »Hrvatska spremna prihvatiti posljednje produženje mandata UNMOP-a za šest mjeseci«.

Pritom je naglasio da »sigurnosno stanje na Prevlaci više ne predstavlja prijetnju miru i sigurnosti u regiji«, zbog čega članice Vijeća sigurnosti »trebaju razmotriti završetak mandata promatrača«. (Hina)