Jutarnji list: 16. 01. 2002.

STRATIŠTA U slovenskoj općini Rogatec, prema tvrdnjama Franca Permea, nalaze se tijela ubijenih Hrvata koje su partizani strijeljali pri povratku iz Bleiburga

Smetište prekriva grobove 500 Hrvata ubijenih 1945.

Piše: Mladen Genc

ROGAŠKA SLATINA, ROGATEC - Ispod jednog od najvećih slovenskih javnih smetišta u općini Rogatec pokopano je oko 500 Hrvata, koji su u svibnju 1945. bježali iz Hrvatske u Austriju.

Nakon što su ih Englezi u Bleiburgu izručili partizanima, pri povratku u Hrvatsku streljani su na tom mjestu i zatrpani u nekoliko iskopanih jama, tvrdi Franc Perme, predsjednik slovenske Udruge za uređenje prešućenih grobova iz Ljubljane. – Podatak je istinit, a dobili smo ga od gospodina Janeza Černeja iz Celja, donedavnog predsjednika slovenske Republičke komisije za utvrđivanje poslijeratnih zločina. Zajedno s njim istraživali smo i poslijeratne zločine na poznatom zloglasnom Kočevskom Rogu - rekao nam je Franc Perme.

Romi: Nismo mi odavde

Ovih smo dana posjetili Rogatec i tamošnje golemo javno smetište. Portir na ulazu nije upoznat ni sa čim takvim, a ni Romi, koje smo zatekli kako čeprkaju po hrpama smeća, tražeći ostatke hrane. - Nas politika ne zanima, a i nismo odavde - rekoše Romi, okupljajući se oko vatre koju su naložili nasred smetišta. Jurij Kralj (72) iz Sv. Florijana potvrdio nam je da je ovdje nekoliko dana nakon završetka Drugog svjetskog rata bilo ubijanja, ali da su osim Hrvata partizani ubili više slovenskih domobrana. U kući 500-tinjak metara udaljenoj od smetišta živi starica Hedvika Švencbir (80) koju o tim događajima kaže: - Pucalo se. Ljude su ubijali, a gdje su ih sve pokapali, ne znam, zato što su to uglavnom radili noću. Tko će te grobove sada naći ispod gomila tona ovog smeća. Smetište je u sastavu Javnog komunalnog poduzeća iz Rogaške Slatine, a smeće se dovozi iz šest slovenskih općina: Kozja, Bistrice na Sutli, Rogaške Slatine, Šmarja kod Jelšah, Rogateca i Podčetrtka. Direktor poduzeća Tone Krivec rekao nam je da ga u trenutku preuzimanja funkcije nitko nije upoznao s time da smeće pokriva grobove ubijenih Hrvata.

Spomenik na smetištu

Dodao je da se smeće i razni otpad ovamo dovozi nešto više od 20 godina. Smeće će se, doznajemo u Rogaškoj Slatini, i dalje dovoziti na to mjesto, a u slovenskoj Udruzi za uređenje masovnih grobišta najavljuju da će i na odlagalištu postaviti spomen-obilježje, kao što su to već učinili na mnogim drugim stratištima diljem Slovenije.