Vjesnik: 16. 01. 2002.

Wolfgang Petritsch u svibnju odlazi iz BiH

Njegov nasljednik na mjestu visokog predstavnika međunarodne zajednice je britanski političar Paddy Ashdown

MOSTAR, 15. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch povući će se s te dužnosti prije isteka svog mandata u kolovozu, a zamijenit će ga, najvjerojatnije već u svibnju ili lipnju, vođa britanskih liberala Paddy Ashdown. Potvrdila je to, nakon brojnih medijskih nagađanja o prijevremenom Petritschevu odlasku, glasnogovornica Ureda visokog predstavnika Alexandra Stiglmayer, ističući kako se Petritsch odlučio na taj korak »kako bi se novi visoki predstavnik imao vremena pripremiti za izazove poput predstojećih izbora koji slijede nakon ljetnih zatišja«.

Odlukom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH, Wolfgangu Petritschu je prošle godine mandat produžen do kraja kolovoza, ali se već tada u javnosti spekuliralo kako je tom prigodom postignut i džentlemenski sporazum o tomu da on BiH napusti dva-tri mjeseca prije isteka tog roka. Provedba ustavnih promjena u BiH, odnosno završetak postupka izmjene entitetskih ustava Federacije BiH i Republike Srpske u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH, bit će tako, po svemu sudeći, posljednji veliki Petritschev posao u BiH.

Uostalom, on je prije nekoliko dana i najavio kako će uznastojati okončati cijeli posao u suradnji s domaćim tijelima vlasti najkasnije do ožujka ove godine, davši time, praktično, do znanja kako se ne kani baviti poslovima vezanim za opće izbore koji će se održati 5. listopada, nego će taj posao prepustiti svom nasljedniku. Petritsch, koliko je poznato, s mjesta visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH odlazi na dužnost voditelja austrijske misije pri UN u Genevi.

Njegov nasljednik, britanski liberal Paddy Ashdown, kojega bosansko-hercegovački mediji opisuju kao vrlo utjecajnog političara u međunarodnim krugovima i »velikog prijatelja koji je BiH posjećivao u najtežim vremenima«, široj javnosti poznat je i po »slučaju ubrus«, odnosno večeri s pokojnim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Šef britanskih liberala nakon te službene večere optužio je Tuđmana da je sa Slobodanom Miloševićem dijelio BiH, argumentirajući to ubrusom na kojem je Tuđman crtao zemljovid, a koji je Ashdown uzeo i kasnije plasirao u medije kao, eto, krunski dokaz Tuđmanovih nakana.

Mario Marušić