Novi list: 16. 01. 2002.

BIVŠI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA PRED ISTRAŽNOM SUTKINJOM U VEZI S PRIVATIZACIJOM SLOBODNE DALMACIJE

Jarnjak: Nisam ni za što odgovoran

Udruga polagatelja prava na dionice “Slobodne Dalmacije” podnijela protiv Ivana Jarnjaka kaznenu prijavu zbog kršenja službene dužnosti i javnih ovlasti, onemogućujući procesuiranje odgovomih za pljačku u privatizaciji splitskog dnevnika

ZAGREB - Istražna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Mirjana Rigljan ispitala je u utorak saborskog zastupnika Ivana Jarnjaka o optužbama da je kao ondašnji ministar unutarnjih poslova spriječio kazneni progon odgovornih za nezakonitosti u privatizaciji “Slobodne Dalmacije”.

Podsjetimo, Udruga polagatelja prava na dionice “Slobodne Dalmacije” podnijela je protiv Ivana Jarnjaka kaznenu prijavu zbog kršenja službene dužnosti i javnih ovlasti, koje je počinio onemogućujući procesuiranje odgovornih za pljačku u privatizaciji splitskog dnevnika. Kaznenu prijavu ta je Udruga podnijela jer je navodno sam Jarnjak, tada ministar unutarnjih poslova, samom predsjedniku Franji Tuđmanu priznao da je policija bez razloga stopirala obradu uloge Miroslava Kutle u pretvorbi “Slobodne”.

- Ovo mi je prvi put da sam kod istražnog suca. Prvo iskustvo bilo mi je vrlo ugodno. Za mene te optužbe ne postoje i ne smatram se krivim. Apsolutno nikakva odgovornost ne može mi se pripisati, takvo kazneno djelo nikad nisam počinio. Sve ovo što sam vama rekao, kazao sam i sutkinji i kod toga ostajem, kazao je Jarnjak po izlasku iz sudnice. Njegov odvjetnik Miroslav Šeparović, i sam bivši ministar koji je također bio optuživan, izrazio je vjeru u neovisnost hrvatskog pravosuđa, ali je napomenuo da su u optužbama protiv njegova branjenika postojali i drugačiji motivi.

- Nešto više o tim drugim motivima sad ne mogu reći. Zadovoljan sam iskazom Jarnjaka i uvjeren sam da će dokazati svoju nevinost jer ne postoji ni jedan dokaz ili indicija da je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, izjavio je Šeparović.

Udruga polagatelja prava na dionice “Slobodne Dalmacije” podnijela je kaznene prijave i protiv Drage Krpine i Ivića Pašalića, ali i njih je, kao i Jarnjaka, sve do nedavno štitio zastupnički imunitet. Postupak protiv Pašalića i Krpine vodi se na splitskom sudu.

O osnovanosti zahtjeva za pokretanje istrage protiv Ivana Jarnjaka, koji je podnijelo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, sutkinja Rigljan uskoro treba odlučiti.

S. ABRAMOV

Zatraženo izuzeće istražnog suca

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je izuzeće istražnog suca Županijskog suda Stanka Grbavca sa slučaja “Slobodna Dalmacija”, a o tom prijedlogu u idućih nekoliko dana odlučit će predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon, kojemu je proslijeđen predmet zajedno s očitovanjem suca Grbavca o zahtjevu tužiteljstva.

O razlozima koji su ponukali predstavnike optužbe da zatraže izuzeće istražnog suca, od općinskog državnog odvjetnika Nediljka Ivančevića nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju, no na splitskom sudu poznata je stvar kako predstavnici optužbe u slučaju “SIobodna Dalmacija” nisu bili najzadovoljniji načinom na koji je vođen istražni postupak, točnije kako su neke izjave ulazile u zapisnike. Konkretno u pitanju je ročište na kojem je saslušavan Frane Mitrović, bivši direktor “Splitske banke”, a koji je govorio o pritiscima Ivića Pašalića i Drage Krpine na njega da se “Slobodna” nekako prebaci u Kutlino poslovno carstvo u nastajanju. Kako se sada čini, zamjenik općinskog državnog odvjetnika nikako nije uspijevao “prisiliti” suca Stanka Grbavca da u zapisnik unese tačno ono što je Mitrović govorio, pa je to razlog zbog koleg se traži njegovo izuzeće s ovog slučaja. Ostaje međutim pitanje zašto se s takvim zehtjevom čekalo sve do sada iako je od tog ročišta prošlo više od pola godine te kako to da Ivić Pašalić i Drago Krpina, osumnjičeni u ovom slučaju, unatoč požurnicama s tužiteljstva, još uvijek nisu ispitani?

M.M.