Vjesnik: 16. 01. 2002.

Sve otvoreniji obračun Perišića i Pavkovića

ZAGREB, 15. siječnja - Potpredsjednik Vlade Srbije Momčilo Perišić odbio je komentirati optužbe zapovjednika glavnog stožera Vojske Jugoslavije general-pukovnika Nebojše Pavkovića da je kao zapovjednik GS VJ 1997. planirao vojni udar i spremao likvidaciju svih tadašnjih oporbenih prvaka, sadašnjih lidera vladajućeg DOS-a.

U izjavi za dnevnik Glas javnosti, putem kojega je u ponedjeljak Pavković iznio te optužbe, Perišić je samo rekao da je kao skupštinski zastupnik, potpredsjednik vlade, predsjednik Odbora za sigurnost u Skupštini SRJ i profesionalni vojnik zabrinut za reforme u Vojsci Jugoslavije. »Prave reforme VJ ne može biti sve dok su u vojsci stari kadrovi koji su do jučer branili diktaturu, a danas navodno brane demokraciju. Ni s kim nisam u sukobu, a što pojedinci izmišljaju stvari to je neozbiljno i neodgovorno«, rekao je Perišić. Naglasio je da o »konkretnoj ličnosti« neće ništa reći, jer će mišljenje o njemu dati generali koje je umirovio bez znanja ministra obrane.

Međutim, za novosadski Građanski list Perišić je ipak, prenosi radio B92, dao komentar u kojemu je odbacio optužbe da je planirao vojni udar i likvidaciju oporbenih lidera. Pavkovića je nazvao »državnim problemom« i optužio ga da je na »osobni sukob Perišić-Pavković zapravo prebacio sukob koji ima s pripadnicima VJ koji razmišljaju svojom glavom, s pripadnicima naroda, DOS-a, države i međunarodne zajednice«. Ocijenio je da su optužbe uslijedile zato što »Pavković osjeća da je ugrožen« te dodao da je »od 1991. pa do 1997. godine, u vrijeme dok je bio načelnik generalštaba, pokušavao zaštititi Pavkovića i sve ljude na Kosovu da ne budu predmet međunarodne zajednice i posebno Haaškog suda«.

Predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić pridružio se obračunu (iz još neobjašnjenih pobuda) izjavom Građanskom listu kako je vidio dokument na osnovi kojega je Pavković iznio optužbe protiv Perišića. »Prije nekoliko mjeseci vidio sam taj papir i bio sam stvarno zapanjen. Vidio sam tu naredbu, uhvaćeni plan o namjerama nekih mojih sadašnjih koalicijskih partnera, ali me to tada nije zanimalo«, rekao je Ilić. On je dodao da ne zna tko stoji iza aktiviranja ove priče, ali da su mu o tom projektu govorili mnogi ljudi koji su otišli iz vojne sigurnosti.

Vesna Fabris Peruničić