Jutarnji list: 17. 01. 2002.

U Beogradu najveću pozornost izaziva tajni popis svjedoka u procesu protiv Miloševića

Milošević neće znati ime svjedoka iz svoga kruga

Milan Milutinović, generali Pavković i Vasiljević spominju se kao mogući svjedoci

Iz Beograda: Branka Vujnović

Prvi zaštićeni svjedok optužbe u procesu protiv Slobodana Miloševića pojavit će se na Haaškom sudu 13. veljače, izjavio je beogradski odvjetnik Branislav Tapusković, jedan od trojice tzv. amici curiae. Kako kaže, riječ je o jednom od najbližih suradnika bivšeg jugoslavenskog predsjednika koji će svjedočiti u korist optužbe. Njegov identitet neće se otkrivati do samog suđenja pa ni sam Milošević ne zna ime tzv. insajdera.

Bivši predsjednik nema listu svjedoka jednostavno zato što ne prima materijal koji mu šalje Sud. Do sada, tvrde beogradski odvjetnici koji su u stalnom kontaktu s njim, nije primio nijedan dokmnent Suda, od optužnice do izjava svjedoka. Od 29 zaštićenih svjedoka, koliko će se pojaviti u sudnici, većina su, kako se može saznati iz izvora Haaškog suda, kosovski Albanci. Tko su svjedoci iz Beograda koji su pod pritiskom Suda ili dobrovoljno pristali svjedočiti još se samo nagada.

Svjedoči i Vlajko Stojiljković?

Spekulacije o tome tko će "izdati Slobu" u Beogradu traju već mjesecima, koliko prema pisanju ovdašnjeg tiska traju i napori Haaškog suda da osigura dokaze za zločine bivšeg jugoslavenskog predsjednika. Priča je eskalirala kada je potvrđeno da će 12. veljače početi izdvojeno suđenje Miloševiću za zločine na Kosovu, dok će mu se za zločine u Hrvatskoj i Bosni suditi poslije.

Istražitelji Haaškog suda u Beogradu, kako se neslužbeno može saznati posljednjih mjeseci, uporno pokušavaju doći do svjedoka, kontaktirali su s više od sto ljudi, ali je većina njih odbila pojaviti se kao svjedok optužbe. Iz Miloševićeva SPS-a poručuju da će onaj tko se pojavi kao svjedok u haaškoj sudnici biti proglašen Vukom Brankovićem.

Nekadašnji najbliži suradnici bivšeg jugoslavenskog predsjednika jedan za drugim odbacili su svaku mogućnost da svjedoče protiv bivšeg "gazde". Nekadašnji ministar policije Vlajko Stojiljković, koji se spominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za Haag, izjavio je da nema što reći protiv predsjednika Miloševića, "ali bi mogao govoriti o zločinima albanskih terorista i NATO-ovih čelnika".

Bivši predsjednik Lilić i Haag

Bivši predsjednik SRJ i svojedobno Miloševićev čovjek od povjerenja Zoran Lilić priznao je da je kontaktirao s haaškim istražiteljima. Poziv za svjedočenje, kako tvrdi, nije dobio, a u Haag bi otišao jedino nakon suglasnosti predsjednika SRJ Vojislava Koštunice i premijera Srbije Zorana Đindića. Na njegov zahtjev da ga prime Koštunica i Đindić nisu odgovorili. Kao mogući svjedoci u srbijanskom se tisku spominju aktualni predsjednik Srbije Milan Milutinović, načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković te general Aleksandar Vasiljević, u vrijeme kosovskog rata drugi čovjek vojne obavještajne službe, ali oni nisu ni potvrdili ni demantirali te informacije.

Haag je ipak najviše zainteresiran za Nikolu Šainovića, bivšeg potpredsjednika savezne vlade i Miloševićeva čovjeka od najvećeg povjerenja. On se, navodi tisak, pomirio sa sudbinom. Kao odličan operativac vrlo dobro zna što mu se sprema, ali ne namjerava svjedočiti protiv Miloševića.

Svjedoci obrane: Clinton, Clark, Holbrooke i Albright

- Vjerujem da će Slobodan Milošević, koji će sam voditi svoju obranu, pozvati 30 svjedoka među kojima će biti Bill Clinton, Madeleine Albright, Wesley Clark, Richard Holbrooke i Tony Blair - izjavio je odvjetnik Zdenko Tomanović, koji je u stalnom kontaktu s bivšim jugoslavenskim predsjednikom. Milošević će, kako se vjeruje, ispuniti svoje obećanje i objelodaniti dogovore sa zapadnim vladama koji su prethodili kosovskoj krizi. (JL)