Večernji list: 17. 01. 2002.

ISTRAGA UTVRĐUJE ZAŠTO JE DOMINISTAR OBRANE FEDERACIJE BiH TAJNO PUTOVAO U BEOGRAD

Bošnjačke vojne strukture u švercu oružjem

SARAJEVO: Dejan Jazvić

O tajnom boravku doministra obrane Federacije BiH Ferida Buljubašića u Beogradu nije znala ni jedna službena institucija koja bi to, prema zakonu, morala znati. Nakon federalnog ministra obrane Mije Anića, i čelnici FBiH, predsjednik Safet Halilović i premijer Alija Behmen, javno su priznali da nisu bili upoznati s boravkom doministra Buljubašića u SRJ, kao ni o razlozima njegova odlaska u Beograd.

Ministar Anić najavio je istragu o cijelom slučaju, a doministar je Buljubašić novinarima samo kratko kazao da je o njegovu posjetu Beogradu bio obaviješten onaj tko je trebao biti. Pretpostavlja se da je o tom putovanju određene informacije imao Buljubašićev stranački šef (SDP) Zlatko Lagumdžija, koji obnaša i dvije nautjecajnije funkcije u Vijeću ministara BiH. Iako je istraga, koju je pokrenuo ministar Anić, još u tijeku, iz Ministrastva obrane dolaze naznake da je razlog Buljubašićeva odlaska u Beograd bila afera s krijumčarenjem oružja, koja je nedavno potresla bošnjačke vojne strukture.

Naime, međunarodna policijska akcija razotkrila je uhodani lanac šverca oružja iz BiH na Kosovo za potrebe Oslobodilačke vojske Kosova. Odmah nakon otkrivanja afere, koja je trajala mjesecima, a možda i godinama, uhićeno je nekoliko vrlo utjecajnih bošnjačkih vojnih i policijskih časnika. Otkrivanje te afere poljuljalo je ugled vojnih i policijskih struktura u FBiH, a boravak doministra Buljubašića u Beogradu dovodi se u vezu s informacijama da je u krijumčarenju oružja iz BiH sudjelovalo i nekoliko organiziranih skupina iz SR Jugoslavije.

U federalnom Ministarstvu obrane od osnutka vlada potpuna anarhija pa je teško i utvrditi u kojoj su mjeri njegovi djelatnici bili umiješani u unosan posao šverca oružjem. I prije se spekuliralo da Kosovo nije jedino odredište za oružje iz BiH. Pozivajući se na prijeratnu vojnu suradnju Titove Jugoslavije i Palestinske oslobodilačke organizacije, mediji su objavili i informaciju prema kojoj neki ljudi iz vojnih struktura u Sarajevu i danas u određenoj mjeri surađuju s palestinskim vojnim skupinama. Riječ je, navodno, o ljudima koji su i u JNA obavljali važne dužnosti i koji još od toga vremena imaju dobre kontakte s palestinskim uvoznicima oružja.