Slobodna Dalmacija: 17. 01. 2002.

USTROJ UREDA ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE I ORGANIZIRANOGA KRIMINALA U SPLITU

U USKOK-u i sudac Grbavac!?

Piše: D. PETRANOVIĆ

SPLIT — Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), iako je s djelovanjem počeo tek privremeno jer se očekuju izmjene zakona i promjene njegova ustrojstva i djelokruga rada, već je u Splitu organizirao svoj privremeni odsjek te imenovao njegova voditelja i članove. Kako doznajemo, na njegovo čelo postavljen je Michel Suiccimarro, dosadašnji zamjenik županijskog državnog odvjetnika, te on trenutačno ima funkciju zamjenika v.d. ravnatelja USKOK-a Dragana Novosela.

Svoje predstavnike u USKOK-ov splitski odjel trebali su imenovati Županijski sud u Splitu te Policijska uprava splitsko-dalmatinska, no u proteklih mjesec dana to je učinio samo sud: odlukom njegova predsjednika Igora Benzona, čast je pripala istražnim sucima Davoru Svalini i Stanku Grbavcu.

Grbavac je u splitskim krugovima u posljednje vrijeme poznat ponajprije po upornom odugovlačenju u istrazi oko kriminalne pretvorbe Slobodne Dalmacije, time što više od puna dva mjeseca na ispitivanje odbija pozvati saborske zastupnike Ivića Pašalića i Dragu Krpinu iako je njima saborski imunitet upravo zbog ovog slučaja još odavno skinut. Zbog toga, kao i zbog svojedobnog Grbavčeva odbijanja "miješanja politike u slučaj", iako je jasno da je baš politika odigrala glavnu ulogu u pretvorbi splitske novinske kuće, splitsko Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je i njegovo izuzeće s ovog slučaja, te se u vezi s tim sada očekuje odluka predsjednika suda.

Po kojoj je logici, onda, Benzon baš Grbavca imenovao u USKOK, te kako se od istražnog suca koji odbija istražiti veze politike i kriminala očekuje borba protiv korupcije i organiziranog kriminala — upitali smo samoga Benzona.

— Čujte, iskreno govoreći, Svalina i Grbavac su po godinama najmlađi istražni suci, i logično je da smo ih odredili za taj posao. Sve je to ionako privremeno, jer se očekuje izmjena Zakona o USKOK-u — kaže Benzon. — Na našem području — dodaje — dosad i nije bilo organiziranoga kriminala, točnije: nismo imali ni jedno kazneno djelo iz tog područja — ustvrdio je on.

Sam šef splitskog USKOK-a Suiccimarro kazao nam je, pak, kako u proteklih mjesec dana nije ni imao priliku surađivati s istražnim sucima splitskog Županijskog suda, te da mu činjenica da splitska policija još uvijek nije imenovala sve predstavnike u njegov odsjek zasad nije zasmetala u radu. — Po potrebi — kaže — surađuje s odgovornima u Odsjeku kriminalističke policije.