Vjesnik: 17. 01. 2002.

Novi predsjednik Europskog parlamenta zagovornik proširenja EU

U razgovoru s hrvatskom novinarkom, Pat Cox je rekao kako će Hrvatska biti u EU prije nego što očekuje

BRUXELLES, 16. siječnja (Od Vjesnikove dopisnice) - EU parlamentarci proizveli su pravi glasački triler, odlučivši tek u trećem krugu glasovanja o osobi koja će im predsjedavati do raspuštanja zastupničkog tijela građana EU. U međuvremenu vodila se tijesna utrka favorita Pata Coxa koji je to postao preko noći a da svega dva-tri mjeseca ranije u takvu mogućnost nije ni vjerovao, te predstavnika druge po veličini parlamentarne skupine iz Škotske, dvojice Francuza iz marginalnih, ali ponekad moćnih i po pravilu nepredvidljivih stranaka i danskog euroskeptika. Danac je prvi otpao dobivši svega 66 glasova. Potom je novi krug odbacio Francuze. Favorit, Patrick Pat Cox, irski europski zastupnik, u svim je krugovima izjašnjavanja dobivao većinu bez nužnog pridjeva »apsolutna«, te je tek treća runda dala novog predsjednika Europskog Parlamenta.

Predsjednik je , dakle irski liberal. Konačno je izjašnjavanje Coxu dalo 298 glasova, protivniku socijalisti Davidu Martinu 236, pa će Cox zasjesti na poziciju prvog čovjeka europarlamenta kako bi, tvrde liberali, razdrmao sklerotizirano tijelo Europskog parlamenta i bio zapamćen po dobrome, ili, u gorem slučaju, svoje dvije i pol godine odradio bez rezultata i otišao zapamćen kao prvi liberal na čelu Parlamenta.

Strastveni zagovornik proširenja

Parlament je dobio zakletog eurofila. »EU je najveći mirovni projekt u povijesti Europe«, običavao je govoriti. Rođen je u studenome 1952. godine u Dublinu, gdje se kao student Trinity Collegea zainteresirao za politiku. U svom prvom radnom angažmanu predavača ekonomije zagrizao je snažno u europske poslove, uvjerio se da su europske integracije rješenje mnogih problema i taj je stav zadržao do danas, ubrojivši se među najstrastvenije zagovornike proširenja EU novim članicama iz srednje Europe. Radio je četiri godine na televiziji kao reporter i novinar istražitelj, i taj dio karijere uvijek rado spominje. U politiku je ušao kao osnivač i glavni tajnik Naprednih demokrata, nove liberalne stranke u Irskoj.

Kao pripadnik »progresivaca«, izabran je po prvi put u Europski parlament 1989. godine. Na ljeto te godine njegova mala, mlada stranka ušla je u irsku u koalicijsku vladu. 1994. ponovno je izabran u Europski parlament kao nezavisni član te se priključio skupini od 19 liberalnih stranaka iz Unije. Postao je potpredsjednik liberala Europskog parlamenta.

Simpatije za »male zemlje«

Cox je tipičan Irac, jednostavan, veseo, ponekad tvrd kada se bori za svoje stavove. Obitelj mu je »statistička irska«, otac je šestero djece.

U rujnu ove godine, kad nekoliko novinara pozvao na radni ručak uz obrazloženje da želi popričati s novinarima iz kandidatskih država na temu skorog parlamentarnog izvješća o napretku zemalja iz EU »čekaonice«, upitala sam ga zašto je pozvao novinarku iz Hrvatske, zemlje koja čak nije ni kandidat. »Bit ćete, prije nego što se nadate«, odvratio je. »Bilo bi cinično odgađati proširenje«, grmio je s parlamentarne govornice.

Lada Stipić Niseteo