Jutarnji list: 17. 01. 2002.

ZAGREBAČKA KRIZA Izjave dvaju potpredsjednika SDP-a, Željke Antunović i Mate Arlovića, uzdrmale članove najjače hrvatske stranke

SDP u ponedjeljak opet o slučaju Bandić

Piše: Nino Đula

ZAGREB - Izjava potpredsjednice SDP-a Željke Antunović da je Milan Bandić morao odstupiti jer "netko tko bježi od policije ne može biti osoba od povjerenja birača" poljuljala je, čini se, do tada prevladavajući stav stranke kako Bandiću treba pomoći da se održi na mjestu gradonačelnika Zagreba.

Glavna je dilema za naše sugovornike iz SDP-a jučer bila - je li Željka Antunović svoj napad na Bandića unaprijed dogovorila sa stranačkim predsjednikom Ivicom Račanom ili nije. Kako god bilo, Račan je, navodno, sasvim mirno primio izjave potpredsjednice Antunović, što može biti dio odgovora zbunjenim članovima SDP-a.

Ipak smijenjen?

Nije prošlo neopaženo niti to da je, istog dana kad je Željka Anutnović javno zatražila Bandićevu smjenu, i drugi potpredsjednik SDP-a Mato Arlović još jednom u novinama izjavio kako bi on, da je na Bandićevu mjestu, odmah podnio ostavku. U stranci nimalo ne podcjenjuju izjave dvoje potpredsjednika niti Račanovo prešutno odobravanje. Zato se očekuje da će već u ponedjeljak, na sjednici Predsjedništva SDP-a, slučaj Milana Bandića biti iznova aktualiziran. Za tu sjednicu pripremaju se analize nekih lokalnih stranačkih konvencija, ali se očekuje da će najveći dio sastanka ipak proteći u raspravi o Bandiću. Željka Antunović, treba podsjetiti, nije bila na sjednici prošloga ponedjeljka kada je stranka prvi put raspravljala o slučaju Milana Bandića.

Nove izjave o Bandiću pokolebale su i one koji su s najvišim postocima vjerojatnosti ranije predviđali da se Bandić izvukao te da neće biti smijenjen.

Beskompromisan stav HNS-a

I najava Vesne Pusić da će se HNS u Zagrebu postaviti puno tvrđe no što to možda SDP očekuje, odnosno da je ta stranka apsolutno spremna za nove izbore i da ne namjerava spašavati Bandića, u SDP-u je, čini se, shvaćena vrlo ozbiljno.

Znakovito je i to da još nisu počeli pregovori između SDP-a i HNS-a na zagrebačkoj razini, na kojima je SDP trebao ugovoriti s HNS-om da oni ne sruše Bandića.

Izostala je, izgleda, formalna inicijativa SDP-a. Vesna Pusić i Ivica Račan, koliko nam je poznato, nisu se nanovo sastajali nakon što je predsjednica HNS-a javno zauzela beskompromisan stav prema SDP-u oko slučaja Bandić.

Milan Bandić ne želi se još javno oglašavati o svom slučaju, jedino doznajemo da je ostao bez komentara kad je vidio izjavu svoje stranačke kolegice Antunović.