Vjesnik: 17. 01. 2002.

Olabavljene uzde SDP-a

SANJA KAPETANIĆ

Prašina što se oko »slučaja Bandić« tek počela slijegati, opet je podignuta izjavom potpredsjednice Vlade i SDP-a Željke Antunović da je zagrebački gradonačelnik morao dati neopozivu ostavku.

Izjavila je to nakon što je Predsjedništvo stranke »blagoslovilo« ostanak Milana Bandića na čelu glavnoga grada. Izjavila je to nakon što je zeleno svjetlo ostavio Badniću upaljenim i predsjednik Vlade i SDP-a Ivica Račan, iako mu je to bila idealna prilika za obračun s najpopularnijim esdepeovcem mlađe generacije i njegovim glavnim savjetodavcem Zdravkom Tomcem, s kojima nije u najboljim odnosima. Učinila je to nakon što su njezini kolege iz vodstva stranke, bez obzira na osobno mišljenje, progutali knedlu i odbili javno komentirati slučaj.

Nije to prva izjava Željke Antunović koja će naljutiti Račana. No, dana je u trenutku kad koalicijska vlast, pod dirigentskom palicom premijera SDP-ovca, prelazi s razvojnim projektima u medijsku ofenzivu pa joj treba slijeganje, a ne podizanje prašine oko slučaja koji neodoljivo podsjeća na politički Balkan. Čelnici SDP-a do sada su se uglavnom disciplinirano držali pravila da ne izlaze u javnost s osobnim mišljenjima koja se razlikuju od odluka s pečatom stranke. Što je nagnalo Željku Antunović na iskorak?

Neizbježna je pomisao da su tome, barem djelomično, kumovale kuloarske informacije da Račan njeno mjesto - mjesto potpredsjednice Vlade, kao »utješnu nagradu« (umjesto da smijeni vicepremijera Gorana Granića) nudi najvjerojatnijem budućem predsjedniku HSLS-a, Draženu Budiši. No, to bi značilo da je odluka već pala i da je Račan pristao maknuti nekoga »svoga«, ne bi li napravio mjesta za čovjeka koji mu rado mrsi račune. A takvo što je od Račana teško očekivati.

Ostanak Bandića na gradonačelničkoj poziciji pokazao je da je moguće s Račanom biti u zategnutim odnosima a ipak preživjeti velike gafove. Je li Željka Antunović zaključila da je u tom slučaju njoj dozvoljeno barem izreći svoje mišljenje? Otvara li to nove iskorake iz do sada prilično unisonog nastupa vodstva SDP-a u javnosti?

Očito, Račan će od sada bitno teže držati stranačke uzde čvrsto zategnutima.