Večernji list: 17. 01. 2002.

U OPATIJSKOM HOTELU "AMBASADOR": OZLIJEĐENO DESETAK LJUDI

Gosti skakali s drugog kata zapaljenog hotela

* Dvojica kanadskih pripadnika SFOR-a skočili s balkona na drugom katu i s teškim prijelomima završili u bolnici * Ivo Pogorelić na devetom katu sačekao gašenje vatre * Izgorjeli recepcija, kongresna dvorana, kuhinja, uzrok požara još se ne zna

Pišu: Tomislav Rukavina i Nevenka Koščić

Oko 6.30 sati osjetio sam dim i izišao iz sobe. Čuo sam jednog talijanskog gosta kako viče. Shvatio sam da je u hotelu požar, ali nije se čuo protupožarni alarm - rekao nam je jučer jedan od gostiju opatijskog hotela "Ambasador". Požar koji je izbio oko 6 sati uništio je recepciju, kongresnu dvoranu i kuhinju. Mario, kako nam se predstavio poslovni čovjek iz Zagreba, u sobi na drugom katu hotela je boravio dvije noći. Pred vatrenom je stihijom pobjegao stubištem za poslugu. Ostalih četrdeset i pet gostiju, koji su u panici izašli na balkone, riječki i opatijski vatrogasci su uz pomoć dviju vatrogasnih ljestava izvlačili iz hotela i spuštali ih pred hotel, odakle su kolima Hitne pomoći prevezeni u Ortopedsku bolnicu Lovran, te riječki KBC.

U cijeloj strci najlošije su prošla dvojica Kanađana, pripadnika SFOR-a, Yvan Larcque (41) i Benoit Roussel (39), koji nisu čekali pomoć vatrogasaca nego su skočili s balkona sobe na drugom katu. Zadobili su nekoliko prijeloma i zadržani su na liječenju, Roussel u lovranskoj bolnici, a Larcque u riječkoj.

Pogorelić na devetom katu

Najpoznatiji gost hotela "Ambasador", svjetski poznati pijanist Ivo Pogorelić, tijekom gašenja požara bio je na devetom katu hotela. Sačekao je da se vatra ugasi, a zatim su ga vatrogasci izveli van. Djelatnici Hitne pomoći stavili su mu masku s kisikom na lice i Pogorelić se odvezao s njima. U KBC-u na Sušaku pomoć je zatražilo i zbog trovanja dimom na liječenju zadržano troje Austrijanaca, Kristina Vesely (64), Gottlieb Vesely (81) i Johan Stangl (54). U bolnici Sušak zbog istog razloga je smješten djelatnik recepcije hotela Nikola Firis (39) i jedan od domaćih gostiju, Marin Štambuk (43). U lovranskoj bolnici hospitaliziran je djelatnik hotela Goran Marinović, a prema podacima PU primorsko-goranske, jedan od gostiju, Ante Kvesić (40), na promatranju je u bolnici Kantrida. Neki su uspaničeni i preplašeni gosti preko balkona bacili torbe s odjećom, što im je kasnije dobro došlo tijekom hladnog opatijskog jutra.

Direktor hotela gostu dao svoj kaput

U evakuaciju gostiju uključio se i Mile Maruna, direktor "Ambasadora". Pomagao je vatrogascima da izvedu goste na sigurno i trudio se olakšati im situaciju u kojoj su se nenadano našli. Vidjeli smo ga kako je skinuo kaput sa sebe i dao ga jednom gostu iz Italije. Maruna je bio previše zauzet i previše uzbuđen da bi nam dao izjavu o požaru u njegovu hotelu. Opatijski gradonačelnik Ranko Vlatković također je došao pred hotel "Ambasador" nakon što je čuo vijest o požaru.

- I za Grad Opatiju i za Liburnija rivijera hotele ovo je velik udar. Hotel "Ambasador" njihova je perjanica, a ove je godine trebao dobiti pet zvjezdica. Nadam se da će se do početka turističke sezone sve srediti. Nažalost, čujem, u požaru ima ozlijeđenih, među kojima dvoje teže. Sreća je u nesreći što nitko nije poginuo - rekao nam je jučer opatijski gradonačelnik Vlatković.

Nikica Karamarko, predsjednik Uprave Liburnija rivijera hotela rekao je: - Najvažnije je da su svih 46 gostiju te dvojica djelatnika dobro. Nekoliko je ozlijeđenih ali su izvan životne opasnosti. Goste smo prebacili u hotele "Kvarner", "Admiral" i "Belveder". Ti će hoteli preuzeti sve obveze prema njima. Hotel će biti obnovljen za otprilike dva mjeseca. "Ambasador" je imao sofisticirani protupožarni alarm, a ako je točno da se nije uključio, istraga će pokazati u čemu je greška.

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili oko 6.10 sati. Gasilo ga je četrdesetak vatrogasaca s deset vatrogasnih vozila. Vatra je lokalizirana oko 7.15, a posve je ugašena oko 8.15 sati. Na požarištu je jučer bio i glavni vatrogasni zapovjednik Primorsko-goranske županije Slavko Gauš. Obavljen je očevid, a na njemu je uz djelatnike kriminalističke policije bila i Dina Brusić, istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci. Istraga bi trebala otkriti što je izazvalo požar u kojem je dio hotela posve izgorio, a veći je dio oštećen dimom i vodom prilikom gašenja, te utvrditi materijalnu štetu. Neslužbeno smo doznali da je vatra najprije buknula u kiosku za prodaju novina u prizemlju hotela.

Izgorio Pogorelićev klavir vrijedan 111 tisuća dolara

- Čim sam čuo za požar u "Ambasadoru" pokušao sam preko mobitela kontaktirati s Ivom Pogorelićom, ali nažalost bio je isključen. Na vijest da stoji na balkonu devetog kata i čeka pomoć, odmah sam, preko svojih veza, pokrenuo akciju da ga dođe spasiti vojni helikopter, ali u međuvremenu je stigla vijest da su ga vatrogasci spustili u prizemlje, pa je helikopter otkazan, rekao nam je Ino Mirković, vlasnik lovranske Visoke škole za glazbenu umjetnost i Pogorelićev prijatelj još iz studentskih dana. Dok je Škola radila u Villi Frappart, Ivo Pogorelić je bio čest gost Ina Mirkovića, kamo se dolazio odmoriti, ali istodobno i vježbati sa svojom glazbenom savjetnicom, profesoricom Marinom Ambokazde. Planirajući sadašnji boravak na opatijskoj rivijeri, također je računao da će biti gost Ville Frappart, ali u međuvremenu je Ino Mirković, ne pristajući na golemo povećanje najamnine Liburnija Rivijera hotela, iselio, pa radi i živi u privremom prostoru. Mirković mu je jedino mogao posuditi koncertni klavir na kojem je Pogorelić vježbao u hotelu "Ambasador".

- Budući da sa svojom obitelji sada živim u kući koja ne odgovara Pogoreliću, nisam mu mogao ni u ovim teškim trenucima pružiti gostoprimstvo, pa je od ponuđenih hotela odabrao "Kvarner", gdje se smjestio ali, nažalost, nisam uspio dosad s njim razgovarati, jer mu je mobitel i dalje isključen, rekao nam je Ino Mirković, koji, osim brige za prijatelja, ima i velikih briga zbog sudbine svoga najvrjednijeg glasovira.

- To je glasovir marke Yamaha CS-3 na kojemu je do smrti svirao Svjatolav Richter, a potom sam ga ja kupio i dopremio u moju školu. Procijenjen je na 111.000 dolara, no vrijednost mu povećava značenje prijašnjeg vlasnika. Glasovir sam posudio Ivi jer nije bio zadovoljan instrumentom hotela "Ambasador". Još nisam uspio doznati što je s njim, jer je zbog visoke temperature nemoguće ući u Kongresnu dvoranu. Čuo sam da nije u cijeli izgori nego je oštećen samo s jedne strane, ali ne zna se je li se, zbog vrućine, nešto istopilo u njegovoj unutrašnjosti. Nažalost, ja ga nisam osigurao, a ne znam je li možda osiguran dok je Ivo na njemu svirao, rekao nam je Ino Mirković.

U preuređenje hotela uloženo 30 milijuna DEM

Hotel "Ambasador" sagrađen je 1966. godine. U to je doba njegova gradnja izazvala brojne polemike, jer su neki smatrali kako takva građevina nije primjerena gradu poput Opatije. Hotel ima devet katova s ukupno 227 soba i 550 kreveta. Nedavno je obnovljen i u njegovo je uređenje uloženo 30 milijuna DEM. Hotel je dosad imao tri zvjezdice, a prije sljedeće sezone trebao je dobiti pet zvjezdica.