Večernji list: 18. 01. 2002.

AFERA O TAJNOM POSJETU DOMINISTRA FEDERACIJE BiH BEOGRADU

Buljubašić naplaćivao dug

SARAJEVO - Doministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine Ferid Buljubašić potvrdio je da je nedavno boravio u Beogradu, istodobno odbacivši tvrdnje da je bila riječ o tajnom posjetu i sumnjivoj misiji povezanoj sa švercom oružja na Kosovo. Buljubašić je to iznio pred Zastupničkim domom federalnog parlamenta.

"Put u Beograd organiziran je da bi se s jugoslavenskim vlastima pregovaralo o načinu naplate duga od 212 milijuna dolara", izjavio je. Dodao je da je u Jugoslaviju putovao po nalogu federalne vlade, uza znanje i dopuštenje bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Beriza Belkića i Joze Križanovića.

Spor se vodi i o 80 milijuna maraka duga jugoslavenskog vojnog servisa, na osnovi sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

Buljubašić tvrdi da je od visokih državnih dužnosnika dobio "neformalnu usmenu suglasnost" za put u Beograd, za koji su navodno znali i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija te federalni premijer Alija Behmen.

Belkić je potvrdio da je znao za misiju, a Behmen tvrdi da je za Buljubašićev put samo čuo te da nikada nije dobio formalnu suglasnost.

Predsjednik Federacije BiH Safet Halilović kazao je pak da je izrazito nezadovoljan Buljubašićevim ponašanjem. "Ja bih kao čelni čovjek izvršne vlasti u Federaciji morao znati tko o čemu i u ime koga pregovara", kazao je Halilović. Ministar obrane Mijo Anić bio je isključen iz cijelog procesa iako prema Zakonu o obrani ima sve ovlasti za nadzor nad svim što je povezano s vojnom industrijom. (H)