Vjesnik: 18. 01. 2002.

Sudac Stanko Grbavac ostaje u istrazi o »Slobodnoj Dalmaciji«

Uz najprije osumnjičene - Kutlu, Jurišića i Mitrovića - istraga se širi na Jurkovića, Leticu, Kaleba, Bušića, Pašalića i Krpinu

SPLIT, 17. siječnja - Predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon u četvrtak je odbio zahtjev Općinskog državnog odvjetništva da se, zbog navodne pristranosti, istražni sudac Stanko Grbavac izuzme iz istrage o malverzacijama u »Slobodnoj Dalmaciji«. Lani je, 5. listopada, splitsko tužiteljstvo zatražilo proširenje istrage za kriminal u toj novinskoj kući, koji je počeo 1993.

Istraga se odnosi na Peru Jurkovića, bivšeg guvernera Narodne banke Hrvatske, Antu Leticu kao bivšeg predsjednika Upravnog odbora Splitske banke, Ivana Kaleba, bivšeg opunomoćenika malih dioničara »Slobodne Dalmacije« te Antu Bušića, bivšeg v. d. direktora te novinske kuće. Za saborske zastupnike Ivića Pašalića, koji je u inkriminirano vrijeme bio tajnik HDZ-a, i tadašnjeg Vladina povjerenika za Dalmaciju Dragu Krpinu, zatraženo je skidanje saborskog imuniteta zbog kaznenog progona, što je prije dva mjeseca i učinjeno.

Istražni zahtjev podnesen je lani u ožujku, a osumnjičeni su bili Frane Mitrović kao glavni direktor Splitske banke, Metod Jurišić kao predsjednik Upravnog odbora »Slobodne« te Miroslav Kutle kao vlasnik Globus holdinga. Metod Jurišić tereti se da je, s nakanom da ostvari protuzakonitu dobit, potpisao za Splitsku, Privrednu i Dubrovačku banku odluku kojom Upravni odbor »Slobodne Dalmacije« prihvaća njihova potraživanja. Prema toj odluci, Splitska je banka potraživala 3,7 milijuna maraka, Privredna 236.000, a Dubrovačka 155.000 maraka, a sve na temelju eskontiranih obveznica bivše SFRJ. Odlukom se prihvatilo pretvaranje potraživanja u ulog banaka u novinskoj kući unatoč tome što su potraživanja Splitske banke bila gotovo tri milijuna maraka manja, a Privredna i Dubrovačka banka ih uopće nisu imale.

Na Kutlin zahtjev, Mitrović je izravnom pogodbom u svibnju 1993. prodao Globus holdingu 37.184 dionice »Slobodne« u vlasništvu Splitske banke za nominalnih nešto više od 3,7 milijuna maraka - nakon što je Jurišić, protivno Statutu, prekršio pravo prvokupa ostalih dioničara »Slobodne« i dao suglasnost na tu prodaju. Time je Mitrović oštetio banku za najmanje 6,3 milijuna maraka, što predstavlja razliku prema realnoj vrijednosti dionica. Globus holdingu je pribavio većinski paket dionica.

U zahtjevu za proširenje istrage osnovano se sumnja da su Jurković, Letica, Pašalić i Krpina nagovorili Franu Mitrovića (obećavajući mu tihu sanaciju Splitske banke, ukazujući na političku nepodobnost drugih kupaca i na svoju političku moć) da izravnom pogodbom i po nominalnoj cijeni proda Globus holdingu dionice »Slobodne Dalmacije - Novine d.d.«, koje su bile u vlasništvu banke i da tako zaobiđe burzu. Kaleb je, navodi se, sumnjiv da je u nakani da sve to omogući, kao punomoćnik malih dioničara, a da nije utvrdio njihovu volju, potpisao izjavu da mali dioničari nisu zainteresirani za otkup dionica koje su se trebale prodati Kutli. Bušića se tereti da je potpisao neistinite ugovore o potraživanju banaka i njihovu pretvaranju u ulog u poduzeću. (I. D.)