Jutarnji list: 18. 01. 2002.

Investicijska banka ING Barings oštro komentirala poboljšanje ocjene Hrvatskoj

Strani analitičari Hrvatsku uspoređuju s Argentinom

Kao minus se navodi i činjenica da je glavna opozicijska stranka HDZ i dalje nepoželjna u EU, da je ekonomija još neuravnotežena a kuna precijenjena

Piše: Sonja Hodak

ZAGREB - ING Barings, jedna od vodećih europskih investicijskih banaka, jučer je iz Londona odaslala komentar s vrlo oštrim reakcijama na odluku Moody'sa koji je prije nekoliko dana poboljšao ocjenu hrvatskog kreditnog rizika Baa3 s negativnog na stabilni. Naime, kako prenosi Banka magazin, ING Barings upozorava da Moody'sovi razlozi nisu opravdani te da se ne smiju ignorirati postojeći problemi.

Prema londonskom bankarskom analitičaru, Hrvatska se nikako ne može uspoređivati s baltičkim i srednjoeuropskim zemljama jer im jednostavno nije parnjak.

Navodi se da će te zemlje imati euro za svoju valutu prije nego RH uđe u EU, kao i da Hrvatska još nije počela pregovore o pridruživanju, dok su susjedne Slovenija i Mađarska pregovore već gotovo okončale. Kao minus se navodi i činjenica da je glavna opozicijska stranka HDZ i dalje nepoželjna u EU, ali i činjenica da je ekonomija još neuravnotežena.

Ipak nije za bacanje u koš

Navedeno je da je kuna precijenjena, da je deficit bilance plaćanja "tvrdoglavo" visok, proračunski deficit velik pa se, zaključuje analitičar, Hrvatska umnogome može usporediti s Argentinom!? Sljedeći dio komentara djelomično je blaži - navodi se da Hrvatska ipak nije za "bacanje u smeće". Riječ je o potencijalno jakoj ekonomiji s dobrim rastom, atraktivnim potencijalima u turizmu te nekim vrlo dobrim kompanijama i bankama. No, postojeći problemi sprečavaju usporedbu s deset kandidata za ulazak u EU 2005., konačnije zaključak.

Hrvatski makroekonomisti i analitičari ne slažu se sasvim s inozemnim kolegom. Prema sudu Vladimira Lasića, ekonomskog stručnjaka, nije riječ o realnoj ocjeni.

Nezaposlenost i dug

- Hrvatska je po mnogim službenim, a pogotovo neslužbenim, podacima puno bolja od većine tih zemalja, osim Slovenije i Češke. Međutim, glavni problemi u Hrvatskoj nezaposlenost, dug i deficit plaćanja - analogni su Argentini. Dok god smo vezani na

sugestije MMF-a i Svjetske banke, to se neće riješiti. Izvoz nam je loš, domaće tržište smo izgubili i kozmetičke mjere koje se provode ništa neće promijeniti - kaže Lasić zaključujući da je ocjena hrvatskog kreditnog rizika trebala ostati ista jer se ništa bitno u ekonomiji nije promijenilo.

- Takva reakcija je preoštra! - smatra Ante Zigman, glavni analitičar Raiffeisen banke. Žigman kaže da je Hrvatska uvijek dosad bila podcijenjena zbog svoje političke situacije, a Moody's je još pretprošle godine mogao popraviti svoju ocjenu. Prema Žigmanovu sudu, Hrvatska nikako nije usporediva s Argentinom, ni po tekućem deficitu, ni po proračunskom. Žigman je uočio, a riječ je o vrlo zanimljivoj činjenici, da ostale ugledne analitičke kompanije poput JP Morgana ili pak Goldman Sachsa nisu jučer imale nikakav komentar na poboljšanu Moody'sovu ocjenu, pogotovo ne negativan.

I Žarko Miljenović, glavni analitičar Zagrebačke banke, smatra da Moody'sova promjena ocjene dolazi godinu dana prekasno.

- A usporedba s Argentinom je pretjerana. Imamo već održivu razinu deficita i smatram da je većina obrazloženja u dobroj mjeri dana paušalno - kaže Miljenović.